ТЕМАТСКЕ ШЕТЊЕ У НОВОМ САДУ

Путоказ 021 је туристичка агенција из Новог Сада која постоји пет година и у својој понуди има тематске туре којима на посебан начин осветљава новосадску културну баштину. Чува од заборава поједине делове града, нека места крај којих пролазимо можда и деценијама а да не знамо приче и тајне које са собом носе. Поред тога агенција нуди око двадесет различитих излета у Војводини, Србији и региону, а такође и путовања до европских градова, далеких дестинација, летовања и зимовања.

Тренутно постоји 12 различитих градских тематских шетњи и сваке године тај број се повећава. Неке од њих су Тајне Петроварадинске тврђаве, Када је глума била живот, Када су кафански карирани столњаци причали приче, Великани Новог Сада, Заборављене Новосађанке, Које тајне крије Нови Сад и друге. Ми смо ове суботе одабрали тему „Златно доба Новог Сада“. Ово је прича о три чувене породице, Адамовићима, Дунђерским и Танурџићима, које су украсиле наш град прелепим грађевинама и обогатиле нашу историју својим делима.

 

Шетњу врло професионално води Срђан Бошковић и траје око сат и по. Полазна тачка је Галерија Матице српске, као једна од тековина породице Дунђерски, која је првобитно била продуктна и ефективна берза. Ту слушамо причу о пореклу породице, легенде о настанку богатства, судбини чланова и разне анегдоте из живота. Сазнајемо која су све здања у граду била у њиховом власништву и о њиховим пословима као трговаца, земљопоседника, индустријалаца.

 

Следећа тачка је Трг младенаца где слушамо о породици Адамовић, њиховом бављењу трговином, виноградарством, производњом вина и ракије. Сазнајемо порекло назива дела града Адамовићево насеље. На овом тргу је огромна Адамовићева палата подигнута у рентијерске сврхе за имућну господу. Затим се задржавамо код њихове породичне куће у улици Краља Алексадра, а преко пута још једног здања Дунђерских, где је сада продавница H&M.

 

У самом центру града, обухватајући улице Змај Јовину, Модене и Илије Огњановића слушамо о пространој и познатој Танурџићевој палати. Подигнута је 1934. године по пројекту архитекте Ђорђа Табаковића за богатог новосадског трговца Николу Танурџића. Ова палата је својевремено сматрана најмодернијом зградом у Новом Саду, заједно са хотелом и биоскопом Рекс.

 

На углу улица Светозара Милетића и Грчкошколске кроз неколико тужних прича сазнајемо због чега је ово здање породице Дунђерски названо „Кућа страве“. И на крају шетње слушамо о њиховом објекту у Дунавској улици.

Осим обиља историјских података, ово су и приче из живота које неретко прати врло несрећна судбина. Приче о једном времену и великом богатству које је генерацијама и вредним радом стицано, а некад нагло и неправедно одузимано. Често без икаквих спомен обележја, иако су ове породице биле и добротвори свом народу. У сваком случају ово су теме које сигурно интересују многе Новосађане као и њихове госте.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.