CENTRALNA PROSLAVA NACIONALNOG PRAZNIKA BUNJEVACA – „DANA DUŽIJANCE“

Centralna proslava nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“ biće održana u nedelju, 15. avgusta, a dan pre toga, u Vestibilu Gradske kuće, biće održana „Izložba kruva – somuna“ (19 sati), navodi subotica.info.

U Franjevačkoj crkvi, u 18 sati, prvo će biti posvećen hleb od novog žita, a potom će uslediti svečana povorka kroz centar Subotice, te predaja hleba od novog žita domaćici „Dužijance“ – dr Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Ona je, najavljujući „Dužijancu“ rekla kako nije slučajnost što su je Bunjevci izabrali kao jedan od četiri nacionalna praznika. Naglasila da su Bunjevci poneli „Dužijancu“ iz krajeva iz kojih su došli na ove prostore pre tri i po veka, te da su je sačuvali do danas.

Govoreći o programu „Dužijance“ Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu u NSBNM, istakla je kako program traje još od aprila i kako je obuhvatio preko 20 manifestacija, sve u cilju da se proslavi uspešan završetak žetve, da se uputi zahvala Bogu za rodnu godinu.

Kako je kazao Antun Romić, član Organizacionog odbora, u svečanom defileu će učestvovati četiri društva, KUD „Aleksandrovo“, KUDŽ „Bratstvo“, KPD „Jedinstvo-Eđšeg“ iz Bajmoka i KUD „Ravangrad“ iz Sombora, a svečana povorka kreće ispred Bunjevačke matice oko 19,30.

Nakon polaganja venca na bistu Blakša Rajića, sledi program na bini, predstavljanje risara, predaja hleba, te nastup folklornih društava.

Centralne ličnosti „Dužijance“ biće bandaš i bandašica, uz podršku još tri bandaška para iz Sombora, Čonoplje i Svetozara Miletića.

Izvor: subotica.info