Протеклог викенда, од 26. до 28. маја у Сремским Карловцима одржан је деветнаести Фестивал куглофа. Омиљена посластица на недељној трпези уз кафу или чај и бренд општине Сремски Карловци. Главни догађај је свакако такмичење у прављењу куглофа, а поред тога уприличен је богат програм. Сајамско туристичка поставка на тезгама у центру током сва три дана, приредбе за децу, наступи хорова, обилазак за туристе, вожња катамараном по Дунаву.
Организатори су Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“ и удружење грађана Петроварадин медиа. Манифестацију су подржали општина Сремски Карловци, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарство за туризам и омладину као и бренд Роса Хомоље.
Главна атракција, изложба свих такмичарских куглофа је била на програму другог дана фестивала, у суботу. Сви су били прелепи а жири је одлучио да је куглоф госпође Еве Шнур онај базични, основни по старој рецептури, својим квалитетом, изгледом и укусом испунио све пропозиције и постао најбољи куглоф Сремских Карловаца 2023. године. Због великог интересовања посетилаца и купаца у суботу, у недељу нисмо успели да купимо ову посластицу. Срећом на тезгама је било других домађих колача, слаткиша, алве, куртош колача, крофница, вина, бермета. Било је и уникатних рукотворина, занатских производа, а за ову прилику посебно су интересантне ручно осликане керамичке модле за печење куглофа.
Овогодишња победница Ева Шнур је одала тајну свог победничког куглофа. У недељу од 14 сати посетиоци су могли да виде припрему уживо и сазнају тачан рецепт. Програм је водила Ксенија Јовановић, која је најавила и завршни концерт хорова у 19 сати у римокатоличкој цркви Светог Тројства у Сремским Карловцима. Наступали су ДНУК „Коломејка” Сремска Митровица, ХКПД „Јелачић”, Петроварадин, хор грчко српског пријатељства „Ирида” Сремска Митровица и мешовити хор „Хармонија“ Нови Сад.
Од Еве смо сазнали састојке победничког куглофа. Путер, шећер, млеко, квасац, брашно, јаја. Замути се и стоји 12 сати у фрижидеру, а када се извади, промеша се, стави у намазан плех и опет стоји сат времена. Ово је базични рецепт за изузетно квалитетан колач, а по укусу се могу додати суво грожђе, какао за мраморни изглед, кандирано воће, глазуре, вишње, чоколада. Ева је свој колач пекла у пећници коју је добила као награду од организатора. Пече се око 70 минута на 170 степени а када се охлади поспе се прах шећером. Може да стоји неколико дана под стакленим звоном.
Сремски Карловци негују традицију куглофа и сви туристи који долазе га увек радо понесу кућама. Упркос променљивом времену а захваљујући фестивалу, ова три дана била су у знаку укусне традиционалне посластице.
Текст и фотографије: Ивана В.