Сремски свињокољ у Вогњу одржан је данас, 23. новембра, на платоу испред Дома културе, са циљем да се очува традиција и прикаже стари начин обраде меса. Манифестацију је организовала Месна заједница Вогањ уз подршку Општине Рума, а окупила је више екипа из Вогња и околних места које су се надметале у припреми основних месних прерађевина. Посетиоцима су понуђени свежи домаћи производи по приступачним ценама, након контроле ветеринарских служби.
“ И ове године окупили смо се на истом месту, по 31. пут, да подсетимо на стару традицију свињокоља и начин припреме меса у Срему# – рекао је Јова Матић, председник Савета Месне заједнице Вогањ. „У домаћинствима је мање товљеника него некада, али је зато вогањска фарма три пута већа. Свињарство је и даље важно за наше село“, нагласио је Матић.
Екипе из Вогња, Стејановаца, Бешенова и Шашинаца припремале су кобасице, чварке, сланину и друге производе, док су у сали Дома културе жене из локалних удружења изложиле своје домаће рукотворине и гастрономске специјалитете. Програм је употпуњен дечијим играма, фолклором и кувањем паприкаша.
„Трудимо се да укључимо цело село и да сваке године привучемо велики број посетилаца. Ове године нам је у гостима и делегација из Словеније. Захваљујем се Општини Рума на подршци, без које не бисмо могли да организујемо овај важан догађај“, закључио је Матић.
Очување оваквих обичаја важно је за идентитет Срема, јер подсећају на корене, начин живота и вредности које су обликовале овај крај и одржале дух заједништва кроз генерације.
Извор: Општина Рума
