Овог викенда упутили смо се ка Зрењанину. На пет километара од центра града налази се комплекс језера „Пескара“. Највеће од три језера има уређену плажу и представља омиљено купалиште Зрењанинаца у летњем периоду. Поред тога постоји део за пецароше, рибарско подручје „Банат“.
До „Пескаре“ се може стићи градским улицама које воде ка приградском насељу Мужља и на крају Мостарске улице налази се рибљи ресторан „Мало језеро“. У суботу 23. октобра од 13 часова, овде је уприличена промоција и продаја квалитетних домаћих производа. Све је могло да се проба и да се добију информације на лицу места.
Милорад Поповић је представио своје вино и пчеларске производе, мед и прополис. За себе каже да производи мале количине вина, без хемије, као гаражни винар и иде по сеоским дегустацијама. Удружење жена из Мужље је понудило своје производе. Ајвар љути, слатки или цепкани. Џем од бундеве са ђумбиром, орасима или јабукама и наранџом, сува аронија, колачи. Било је и необичних комбинација као сенф са паприком и мешана салата са зеленим парадајзом.
Од 15 часова спреман је био овчији паприкаш. Сем тога, могло се поручити све са богатог менија ресторана. Првенствено рибљи специјалитети, чорба, паприкаш и печена риба смуђ, сом, шаран, деверика. Набављају дивљу рибу са Тисе или гајену из околних рибњака. Има и јела од пилетине, свињетине, палачинке. Уопште све је некако домаћински од атмосфере до пријатне музике. Није ни чудо да испод назива стоји додатак – ресторан за пријатеље.
Суботом се организују овакве пијаце а буде и дружења уз свирке. Унутра када је хладније а лети у башти у хладовини високог дрвећа са погледом на прелепо језеро. Како сазнајемо, ово језеро је било напуштено а сада је лепо уређено и долазе љубитељи мирнијих места.
Као и остала језера „Пескаре“ и ово је настало дугогодишњим ископавањем песка, након чега подземна вода извире преко песка, који је природни филтер. Зато је вода одличног квалитета, чиста, лепа и погодна за купање. Кажу да има слатководних медуза, које се могу наћи само у чистим водама. Овај предео је у оквиру СРП „Царска бара“ са мноштвом мањих језера у околини. Песак је вађен годинама, а нама је било интересантно да чујемо да је кориштен када се градио Нови Београд и новосадски Лиман.
Како је ово и крај насеља, дешава се да људи остављају мачиће, који су овде нашли храну и уточиште. Трчкарају на радост гостију, а ко жели може их и удомити. Лепа природа, укусни специјалитети, љубазни домаћини, то је све што нам је потребно за дивно проведен дан.
Текст и фотографије: Ивана В.