ФЕСТИВАЛ УКУСА У НОВОСАДСКОЈ ФАБРИЦИ

У СКЦНС Фабрика, на булевару деспота Стефана 5, се од 22. до 24. септембра одржава четврти Интернационални фестивал укуса – кафе, чоколаде и књиге. У петак и суботу радно време је од 10 до 20 сати, а у недељу од 10 до 18 сати. Улаз за посетиоце је слободан. Фестивал се представља кроз три улице: улица кафе, улица чоколаде и улица књиге, у којима се могу дегустирати и купити укусни производи, и обогатити кућна библиотека. На програму је и изложба „Вилхелмина Мина Караџић“ ауторке Светлане Матић, бројне радионице за децу, турнир у шаху.

У понуди су домаће ручно прављене пите и кифлице „Мамичка“ у сланој и слаткој варијанти. Вафли и гумене бомбоне. Сапуни од чоколаде и вина. Чоколаде на мерење има у много варијанти, са јогуртом, воћем, кокосом, бадемом, лешником. Присутан је и асортиман здравих посластица без додатог шећера, глутена, погодан за особе на специјалном режиму исхране. У улици кафе занатска радња „Погон“ нуди капсуле разноврсних укуса и арома.

На фестивалу смо први пут видели и пробали златну ракију Соларнаут која постоји од 2020. године. На овом интересантном штанду сазнајемо да злато као антиоксиданс прочишћава организам, потпуно је јестиво и максималног квалитета. Ракија се производи од шљиве и крушке виљамовке из породичних вођњака у околини Лознице. Дуња, јабука и бресква су од партнера из Силбаша и са Фрушке горе. Као најновији производ у експерименталној фази, једини у Србији праве ракију са сремушем и сребром.

Текст и фотографије: Ивана В.