U tradicionalnoj kineskoj medicini beli luk se spominje još od davnih 5000 godina i danas je veoma cenjen i poštovan kao prirodni antibiotik i sredstvo za sniženje (ili snižavanje) krvnog pritiska. Najnovija( uvek su najnovija dok se ne pojave nova) istraživanja pokazala su da beli luk utiče na sniženje(ili snižavanje) holesterola i umanjuje mogućnost stvaranja ugrušaka u krvi.
Beli luk propirjan u tiganju sa crnim lukom i đumbirom deo je” Svetog trojstva“, mešavine kao sredtstva protiv upalnih procesa. Jedini nezgodan momenat je intenzivan miris ( ili suprotno) od koga se nekome još za vreme prženja okreće stomak, a da ne spomonjemo zadah posle jela. Čak je i veliki BiBiSi posvetio članak ovom fenomenu tvrdeći da čaša ili šolja mleka ublažava antidruštvene post efekte konzumiranja belog luka. Naime voda i masti u mleku vezuju sumporno jedinjenje – alicin – koji je dokazani krivac za neprijatan miris luka nam beloga. Samo obratite pažnju kada pijete, da pijete neobrano punomasno mleko jer više masti apsorbuje više neprijatnog mirisa. Obratite pažnju, obratite pažnju ( “Rumenka obrati pažnju, naaaročito obrati pažnju na…“ Radovan III).
Za gradjanskilist.rs: B. M.