У Госпођинцима је јуче одржана 5 по реду манифестација под називом Сачијада. Учешће у овој манифестацији узели су многи мештани као и њихови гости из суседних места.
Од раног јутра такмичари су почели да се окупљају и припремају потебне намирнице које ће користити у припреми јела испод сача.
Било је ту воћа, поврћа, меса свих врста и наравно да их тако назовемо „тајних састојака“, сваке екипе. Уз припреме сачева, на ражњу се вртело јагње, које је било ван конкуренције и његова искључива намена је да се учесници почасте на заједничком ручку.
Центар села у којем се такмичење одвијало, испунио је очаравајућим мирис који је голицао ноздрве и мамио знатижељне шетаче, који нису могли да му одоле.
Такмичење је протекло у веома веселом расположењу испуњено веселим шалама и разговором такмичара.
Жири је имао веома тежак задатак да процени чије јело је најуспешније припремљено, сва су била што би рекли „ту негде“, узевши у обзир све елементе за најуспешнијег такмичара проглашен је Драган Живковић – Джика.
Госпођиначка Сачијада нема неког превеликог такмичарског значаја, у свему томе је најважније показати кулинарске способности припремања разних врста сачева и то после поделити са својим пријатељима.
У ишчекивању следеће сачијаде у Госпођинцима, у здрављу се видимо.
Текст и фото: М. Живковић