ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уручио је Фебруарску награду овогодишњој добитници, председници Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) Јоланд Корори. Њој је то највише градско признање додељено за изузетно посвећен, несебичан и дугогодишњи хуманитарни, волонтерски и едукативни рад у циљу подршке деци и породицама која воде животну битку против малигних обољења, за храброст и истрајност у реализацији акција којима се унапређује квалитет лечења и живота те деце, као и за подстицање и ширење хуманости и емпатије у друштву.

– Старији смо за годину дана, али лепо старимо заједно. Не застаревамо, већ се спремамо да нас будућност не изненади, а имамо толико тога да јој понудимо. Показали смо да знамо да остварујемо своје снове – снове о нашем Новом Саду који има такву покретачку енергију да се чини да у њему можете буквално све. И пре 272 године је имао такву енергију-јасну перспективу, и знао je шта хоће. Много је воде протекло Дунавом од старе Рацке вароши и Петроварадинског шанца, до Новог Сада 1748. године, па и овог каквог данас волимо. И кроз те прохујале векове, Новосађани су изнова и изнова јачали свој град, дизали су га и градили после разних зала, туговали су због невиних жртава, али и праштали, и тим опростима давали шансу будућности. Наш циљ данас је јасан – да се сва наша деца, будућност, налазе баш у Новом Саду, граду у којем више слећу роде него што се пакују кофери – рекао је градоначелник Вучевић.

Градоначелник је нагласио да је овогодишња „голубица“ отишла у праве руке, једној храброј жени, великом борцу, жени која не посустаје и не одустаје – Јоланд Корори.

– У нашој земљи данас постоји пет Родитељских кућа, бројне акције којима се пружа подршка и оснажују мали борци и њихове породице, читава армија волонтера НУРДОР-а. Јоланд је неко ко је из личне драме изнедрио много храбрости, не само да је превазиђе, већ да нас све научи како да се боримо, како да малим борцима-деци са најтежим дијагнозама и њиховим породицама, пружимо све што можемо да им то олакшамо, да победе, да врате осмех, да врате детињство, да мање боли – поручио је Милош Вучевић.

Јоланд Корора се захвалила на награди и нагласила да је много људи, љубави и снаге требало да НУРДОР успе на свом путу којим ходи већ 16 година.

-Посебно сам привилегована, срећна и поносна што данас стојим овде и примам највећу и најпрестижнију награду нашег Града. Примам је у своје лично име и у име „војске“, на чијем сам челу, најхрабрије и најјаче. Примам је у име целог једног тима, кога чине запослени у НУРДОР-у и огроман број волонтера, у име родитеља и медицинског особља. Примам је у име свих мајки и жена које данас представљам – рекла је Јоланд Корора.

Првог фебруара 1748. године царица Марија Терезија потписала је “Повељу слободног краљевског града“ и тада је Нови Сад добио статус, име, грб, слободу, Магистрат, право на самоуправу, могућност да се развија као уређена градска заједница. Свечаној академији, која се одржава поводом обележавања 272. рођендана Града Новог Сада, присуствовали су представници Републике, Покрајине, Града, установа и институција, дипломатског кора и друге високе званице, а током програма, Опера Српског народног позоришта извела је део опере Фауст.

Фото: Марија Ердељи