У СУБОТИЦИ ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ВЕШТАЧКУ ОПЛОДЊУ

У Србији, као и у целој Европи, постоји изразито ниска стопа наталитета са последичним старењем и смањењем броја становника.

Тенденција раста инфертилитета присутна је и у Севернобачком округу, па чак 17 одсто парова није у могућности да природним путем дође до потомства.

Због тога је у Општој болници у Суботици отворен Центар за вештачку оплодњу, који ће паровима у том делу Војводине олакшати поступак биомедицински потпомогнуте оплодње.

Цео пројекат изградње објекта површине 375 квадрата и набавке опреме вредан је 300.000 евра, а финансиран је заједничким средствима Покрајинске владе, Града Суботице, Владе Мађарске и Интернационалног клуба жена.

Приликом обиласка новоотвореног Центра за вештачку оплодњу, покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић подсетио је на то да је Покрајинска влада донела нове мере популационе политике, како би паровима што више помогла да се остваре у улози родитеља.

Како је рекао секретар Гојковић, осим три покушаја која финансира Републички фонд за здравствено осигурање, парови у Војводини имају безусловно право на још три покушаја вантелесне оплодње. Осим тога, старосна граница за остваривање права на финансирање поступка биомедицински потпомугнуте оплодње у АП Војводини померена је са 42 на 45 година, а још једна од новина је то што Покрајинска влада финансира и замрзавање ембриона за наредне покушаје.

Само за мере пронаталитетне политике Покрајинска влада издвојила је за ову годину 650 милиона динара.