НА ИНСТИТУТУ ЗА ОНКОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ ПУШТЕНА У РАД ДВА НОВА ЛИНЕАРНА АКЦЕЛЕРАТОРА И ЦТ СИМУЛАТОР

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар здравља Златибор Лончар обишли су Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици, где су данас пуштена у рад два нова линеарна акцелератора и ЦТ симулатор. Реч је о заједничкој инвестицији Министарства здравља и Покрајинске владе, вредној 6,5 милиона евра.

Набавком нових линеарних акцелератора и пратеће радиотерапијске опреме смањиће се листе чекања за зрачну терапију.

„Задовољан сам јер смо заједничким снагама, средствима Владе Републике Србије и Покрајинске владе, реализовали овај важан посао. Више од 800 пацијената чека на овај третман, и очекујем да ће се до лета листе чекања преполовити. Наредне године у плану нам је набавка још једног додатног апарата како бисмо испунили стандард да на 250.000 становника буде један апарат. Тиме ће наши пацијенти са најтежим болестима имати већу шансу за излечење“, казао је председник Мировић.

Од јуна 2016. године у Институт за онкологију Војводине уложено је око 10 милиона евра.

„Стање у здравственом систему је много боље него раније јер данас имамо адекватне услове за лечење онколошких пацијената“, истакао је Мировић.

„Ово је велики дан и за пацијенте и за све запослене јер су наши грађани до 2014. године умирали чекајући зрачну терапију. Данас је овде већ третирано 11 пацијената. Инсистирамо на конкретним стварима. Желимо да покушамо да укинемо листе чекања. Желимо да помогнемо сваком пацијенту“, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Директор Института за онкологију Војводине проф. др Зоран Радовановић рекао је да ће пуштањем у рад два линеарна акцелератора и ЦТ симулатора бити покривен већи део потреба онколошких пацијената. Према његовим речима, данас у АП Војводини постоји укупно шест апарата и моћи ће да се ради у три смене, јер на месечном нивоу око 270 пацијената има потребу за зрачном терапијом.

Обиласку Института за онкологију присуствовао је и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.