ДУРБИН ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА ПРЕДСТАВЉЕН НОВОСАДСКОЈ ПУБЛИЦИ

              Романсирана биографија о величанственом руском и српском грофу Сави Владиславићу Рагузинском, Дурбин грофа Саве Владиславића аутора Велимира Ивановића, представљена је 11. фебруара у читаоници Градске библиотеке у Новом Саду. О књизи су, поред аутора, говорили др Жарко Димић, др Владимир Давидовић и Драган Аврамов.

               Од уреднице  културног програма у Градској библиотеци, Весне Живковић, сазнали смо да је аутор Велимир Ивановић, човек богате биографије и разноликих интересовања, економиста, писац, сликар, рестауратор, школовао се у Југославији, Индији, Аустрији, Италији и Америци. Његово прво књижевно дело, Дурбин грофа Саве Владиславића је романсирана биографија једног од најмаркантнијих историјских личности с краја XVII и почетка XVIII века, рођеног у Јасенику крај Гацка 1668. у племићкој херцеговачкој породици,  на Светог Саву, по коме је и добио име;  једног од најближих сарадника руског цара Петра Великог, царског саветника и опуномоћеног руског амбасадора при кинеском двору.

               Др Жарко Димић, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима подсетио је на период од пре десет година, када је заједно са др Владимиром Давидовићем и Драганом Аврамовим,  размишљајући како осветлити лик и дело великана какав је гроф Сава Владиславић, у контексту нових руско – српских односа, покренут пројекат Повратак из заборава, те је први споменик Владиславићу подигнут у Сремским Карловцима 2009. године, рад академског вајара Ђорђа Лазића Ћапше. Говорећи о књизи, др Димић је нагласио да је то књига која пре делује као аутобиографија него као биографија, са сјајним књижевним описима и детаљима догађаја, да аутор зналачки води свој роман, не замарајући читаоца, те да је ово прави мали времеплов Велимира Ивановића.

               Др Владимир Давидовић,  помоћник министра правде, преводилац и приређивач књиге Саве Владиславића Тајна информација о снази и стању кинеске државе , уз запитаност како је српски народ успео сам од себе да сакрије великана таквог формата, истакао је да је Сава Владиславић други најмоћнији Србин свих времена и један од најмоћнијих људи свога времена, човек који је неизбрисив траг оставио на три највеће војне силе истока Европе: Шведску, Русију и Турску. Др Давидовић подсетио је и на основне биографске податке Саве Владиславића, пут од Херцеговине, Млетака, Цариграда до Русије, где се сусреће са Петром Великим и када, заправо, почиње његова руска одисеја. Био је лични и поуздан пријатељ Петра Великог, основао руску обавештајну службу, Петру Великом је поклонио  младог роба – црнца, чији је праунук велики песник Александар Сергејевич Пушкин; на самој граници Русије и Кине основао је, на Свету Тројицу 1727. град који је назвао по Светом Сави, Троицкосавск ( данашња Кјахта) са црквом посвећеном првом српском архиепископу.   Др Давидовић нас је обавестио да током овог месеца градоначелник Кјахте долази у Србију и да је предлог  да се побратиме градови у којима је подигнут споменик Сави Владиславићу, а то су Сремски Карловци, Гацко, Херцег Нови и Кјахта. Као и сви народи, тако и Срби, на различитим странама света, како би рекао Змај, имају своје светле гробове на којима се нараштаји уче и васпитавају.

               Драган Аврамов, пословни човек  који живи у Русији,  подсетио је  шта је све учињено од кад је покренут пројекат Повратак из заборава, те истакао да је након споменика у Сремским Карловцима, подигнут споменик и у Гацку, Херцег Новом и у Кјахти. Урађена су два документарна филма о Владиславићу, Дучићева књига Гроф Сава Владиславић предевена је на руски, снимљено неколико телевизијских емисија.

               Аутор Велимир Ивановић, обраћајући се бројној новосадској публици, рекао је да је пишући роман о Владиславићу, желео да ову значајну историјску личност извуче из мрака заборава и да постоји велико интересовање читалаца, не само код нас него и у иностранству.  Ивановић је највио да ће у Београду у наредном периоду, вероватно у марту,  бити отворена  изложба  докумената из архива старих аката који се односе на Савина унапређења, постављења, одликовања, преписке, …. а која је до сада приказана у Петрограду, Москви и Кјахти.

               Читајући књигу Велимира Ивановића имамо прилику да макар на кратко провиримо у тајну живота и дела Саве Владиславића који нас подсећа ко смо и шта смо, какви смо и какви би требало да будемо и што нам показује меру нас самих.

 

За Војвођанске: Ј. Иванишевић