ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Бањалуци је данас потписан споразум о сарадњи Покрајинске владе и Владе Републике Српске, којим се уређују међусобни односи ради реализације заједничких пројеката с циљем унапређења високог образовања и научноистраживачке делатности.

Споразум су потписали покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић.

Циљ споразума је унапређење високог образовања и научноистраживачке делатности, посебно у правцу њихове интернационализације, дигитализације и повезаности са иновативним решењима у привреди.

Рајчевић је рекао да Српска и АП Војводина имају добру сарадњу, те да овај споразум представља конкретан искорак.

Документом је предвиђена и сарадња Универзитета у Новом Саду, чији је оснивач АП Војводина, са јавним универзитетима Српске – у Бањалуци и Источном Сарајеву. Нагласак је стављен на заједничко учешће истраживачких тимова, које ће чинити истакнути научници, сарадници и студенти партнерских институција.

,,Сарадња ће се огледати у финансијској подршци, а желимо да преузмемо добру праксу Факултета техничких наука из Новог Сада, који је један од најбољих у региону. Овај факултет је предводник у комерцијализацији знања. Циљ је, пре свега, да електротехничке факултете са наша два универзитета усмеримо на добре праксе“ , истакао је Рајчевић.

Секретар Милошевић је рекао да је важно да предности које има Војводина, односно примери добре праксе које примењује, постану и предности Републике Српске.

Он је нагласио да је веза науке, високог образовања и привреде заједнички интерес, а да ће у избору научних тимова бити истакнути научници, професори и студенти. Додао је да је представницима академске заједнице и ресорног министарства РС упућен позив да посете 15. Међународни сајам образовања „Путокази“ и да 15 студента из Републике Српске борави на Копаонику са студентима из Новог Сада и Приштине.

,,Нама је важно да наше предности буду ваше предности, да ваше предности буду и део нашег квалитета високог образовања, унапређења дидактичко-методичких основа, али и научноистраживачке делатности, која све више постаје интернационална, дигитализована и апликативна. Овај споразум неће бити папир, него жива пракса која ће унапредити рад универзитета у Новом Саду, Бањалуци и Источном Сарајеву“, истакао је Милошевић.

Споразум је наставак добре сарадње АП Војводине и Републике Српске, након што је 2017. године потписан Протокол о сарадњи у областима инфраструктуре и могућностима заједничког аплицирања за привлачење средстава из међународних фондова за области привреде, здравства, образовања и културе.