ВУЧЕВИЋ И НЕДИМОВИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У КАЋУ И КОВИЉУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишли су пољопривредна газдинства у Ковиљу и Каћу где су разговарали са домаћинима о актуелним проблемима. Између осталих посетили су Мирослава Којића у Ковиљу који има породично газдинство, а бави се ратарством, повртарством и сточарством. Према његовим речима, субвенционисани кредити у аграру су веома корисни за пољопривреднике, а оно о чему би радо разговарали са надлежнима су цена нафте и производа које пласирају на тржиште.

– Разговори са суграђанима који се баве пољопривредом су отрежњујући и стичете реалну представу о ономе што се заиста догађа на терену. Важно је што имамо министра који обилази села и разговара са људима, који могу да питају шта год их занима, а свиђа ми се што министар свима прво да свој број мобилног телефона. Као грађанин и као градоначелник сам задовољан напретком у овој сфери, а верујем да ће нови сет закона који су у припреми додатно побољшати живот и рад пољопривредника. Разговарали смо и о темама које се тичу Града Новог Сада, а то су атарски путеви, рад пољочуварске службе, а сјајна је вест електрификација салаша, односно објеката на њивама, где је Република исказала спремност да финансира огроман део тог посла. За нас је битно и питање комасације где је Република такође спремна да новчано подржи тај процес. У Скупштини Града имамо одборнике и из Ковиља и Каћа, који заступају интересе својих суграђана, и задовољан сам и њиховим ангажманом. Водимо рачуна о свим деловима града, па у Каћу ове године завршавамо изградњу вртића, а у Ковиљу почињемо – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Како је рекао министар Недимовић, непосредна комуникација са пољопривредницима је за њега од великог значаја, а до сада је посетио око 280 села.

– Теме разговора су углавном везане за пензијско и инвалидско осигурање, тзв. плави дизел, цене пољопривредних производа и полако приближавамо пољопривредницима ствари које ћемо радити у наредним месецима у намери да решимо вишедеценијске проблеме. Припремамо сет закона за јесен, а важна питања су дуговања за ПИО, одређивање статуса професионалног пољопривредника и његових права у односу на оне који се успут баве пољопривредом – истакао је Недимовић и додао да, иако тржиште диктира цене, држава ипак треба да се укључи и најави очекиване цене пољопривредних производа како би усмерили пољопривреднике.