ПРЕДСЕДНИКУ МИРОВИЋУ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ „БЛАШКО РАЈИЋ“ ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ ИНСТИТУЦИЈА И ОЧУВАЊУ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА БУЊЕВАЦА

Свечаном седницом у Покрајинској влади обележен је национални празник буњевачке националне мањине, у знак сећања на 23. фебруар 2003. године, када је изабран први национални савет Буњеваца. Том приликом, председнику Покрајинске владе Игору Мировићу уручено је признање „Блашко Рајић“ за допринос развоју институција и очувању националног идентитета Буњеваца.

„У име Покрајинске владе и у лично име захваљујуем на признању које носи име Блашка Рајића, једне од кључних личности Велике народне скупштине из 1918. године, на којој је трајно дефинисана наша заједничка судбина. Његова улога и улога бачких Буњеваца у том епохалном догађају увек ће бити један од светионика у историји, не само АП Војводине, већ и Републике Србије у целини“, казао је председник Мировић.

Честитајући празник, Мировић је истакао да ту улогу нико и никада неће моћи ни да избрише, ни да заборави.

„Био је то најсветлији пример зрелости и државотворности наизглед малог, али самосвесног и одговорног народа у великом историјском тренутку и у преломном историјском времену. Хвала вам на томе и останите оно што сте одувек били и што и данас јесте – поносан народ који чува и цени себе и уважава и поштује све друге с којима на овом простору живи вековима“, додао је Мировић.

„Окупили смо се данас, у Покрајинској влади, да обележимо 17 година од оснивања првог сазива Националног савета буњевачке националне мањине и поводом 102 године од Велике народне скупштине 1918. године, на којој су учествовала 84 буњевачка делегата“, изјавила је председница Националног савета Буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић.
„Хвала председнику Покрајинске владе на подршци да ову седницу одржимо у знак поштовања према нашим прецима и њиховим делима, као и на жељи да после једног века покажемо да смо ту и да своје име, културу и језик и даље чувамо. Ми другу државу осим Србије немамо и зато су наше наде и потребе упућене њој. Хвала свима који помажу у томе да се буњевачко име чује и чува“, казала је председница Сузана Кујунџић Остојић.

„Матица српска много пажње посвећује лепотама и различитостима наше Војводине, а Буњевци су свакако део тог нашег богатства. Нас је прошлост 1918. године спојила, а верујем да ћемо те добре односе неговати и градити и да ће то бити трајна обавеза свих нас“, истакао је председник Матице српске Драган Станић, коме је на свечаности уручено признање „Мара Ђорђевић Малагурски“ за посебан допринос књижевности и култури Буњеваца.