ОДРЖАН ТЕМАТСКИ СКУП „ФИНАНСИРАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У 2020. ГОДИНИ“

У Привредној комори Војводине (ПКВ) данас је одржан тематски скуп „Финансирање пољопривреде у 2020. години“, у организацији ПКВ и „Дневник-Пољопривредника“ АД, а уз подршку Задружног савеза Војводине и Новосадског сајма.

Обраћајући се присутнима, председник ПКВ Бошко Вучуревић рекао је да ПКВ, кроз рад Удружења пољопривреде ПКВ и Групација, и сарадњу са ресорним министарствима и покрајинским институцијама, а кроз организацију стручних скупова, доприноси унапређењу пословања у области пољопривреде.

„Довољно је истаћи да је учешће Војводине у укупној спољнотрговинској размени аграра Србије годинама уназад преко трећине целокупне размене, а у 2019. години износило је 40 одсто. Учешће извоза аграра Војводине у укупном извозу аграра Србије у 2019. години износило је 45 одсто, то јест преко 1,4 милијарде евра“, рекао је Вучуревић и додао да и републичка и покрајинска влада чине значајне напоре да помогну пољопривредним газдинствима и компанијама да се, како је рекао, обезбеди боља конкурентност наших произвођача на домаћем, али и на светском тржишту.

„Већ је постала пракса да почетком марта окупимо овде све актере у нашем аграру, и са аспекта финансија и са аспекта примарне прерађивачке индустрије, да изнесемо које су могућности финансирања“, рекла је др Гордана Радовић, директор „Дневник-Пољопривредник“ АД. Нови Сад.

„Верујем да су мере аграрне политике Покрајинске владе изузетно допринеле овим резултатима и управо то и јесте фокус рада Секретаријата за пољопривреду“, рекао је Младен Петковић, помоћних покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Додао је да је ресорни секретаријат усмерен на мала и средња пољопривредна газдинства и да све инвестиције, како је рекао, иду у правцу интензивне пољопривредне производње, прерађивачке индустрије и стандардизације у пољопривредној производњи.

О мерама пољопривредне политике говорио је др Ненад Катанић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

„Ми смо задржали ниво подстицаја када је у питању биљна производња, односно оних 5.200 динара по хектару у делу сточарске производње. Очекујемо наставак раста тражње за јунећим месом и из тог разлога задржали смо, чак у неким категоријама повећали ниво подстицаја за товно говедарство. Настављамо даље са тим истим мерама у делу свињарске производње од 15.000 динара за квалитетне приплодне крмаче и нерастове, 7.000 динара за квалитетне приплодне овце и овнове, у рибарству и живинарству су остали исти подстицаји, у пчеларству са 720 динара повећали смо износ подстицаја по кошници на 800 динара“, рекао је Катанић. Додао је да је у органској биљне производњи повећан проценат по хектару за 400, а у делу органске сточарске производње по грлу сваки корисник може да оствари 56.000 динара по грлу.

На данашњем стручном скупу било је присутно преко 100 представника институција са републичког, покрајинског, локалног нивоа, као и пољопривредних произвођача.