BOJAN VASIĆ DOBITNIK NAGRADE „MIROSLAV ANTIĆ“

U ponedeljak 9. marta u Skupštini Grada Novog Sada priređena je konferencija za novinare povodom 13. manifestacije „Antićevi dani“ koja će biti održana od 11. do 13. marta 2020. Godine, pod sloganom „Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog“.

Na konferenciji su govorili: predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković, predsednik stručnog žirija za dodelu nagrade „Miroslav Antić“ Miroslav Radonjić i Zoran Vučević, član Odbora manifestacije „Antićevi dani“.

 Laureat „Antićevih dana“ za prošlu godinu je pesnik Bojan Vasić za zbirku pesama „Toplo bilje“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: Miroslav Radonjić, Mina Đurić i Dejan Aleksić.

– Vasić je jedan od predstavnika mlađeg pesničkog naraštaja, a ovom zbirkom širi prepoznatljiv poetski prostor i na suptilan način ostvaruje dosluh sa poezijom Miroslava Antića – obrazložio je Radonjić odluku žirija.

U nastavku konferencije za medije, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić naglasio je da je cilj ove tradicionalne manifestacije da se podsetimo i upoznamo sa stvaralaštvom umetnika Miroslava Mike Antića.

– Nepravedno je što Antića mnogi doživljavaju kao dečjeg pesnika, a on je sigurno bio mnogo više od toga. Ova manifestacija doprinela je da se veliki broj ljudi upozna sa stvaralaštvom Mike Antića i da im bude jasno da je reč o svestranom umetniku – kazao je Jelušić i dodao da se Novosađani ponose i činjenicom da gotovo ne postoji grad ili opština u Srbiji u kojoj škola ili predškolska ustanova ne nose Antićevo ime.

Pošto je podsetio da će naredne godine Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, te da je tom priznanju doprineo svojim stvaralaštvom i Antić, Jelušić se zahvalio svim članovima organizacionog odbora manifestacije i KCNS za sve ono što su uradili u prethodnom periodu.

Pomoćnik direktora KCNS, Sunčica Marković, rekla je da su  stihovi iz Mikine „Besmrtne pesme“ inspirisali organizatore u kreiranju ovogodišnjeg bogatog programa.

Manifestacija počinje u sredu, 11. marta u 11 sati, kada će delegacija Grada Novog Sada položiti vence na Antićev grob, a potom i pored njegovog spomenika u Dunavskom parku gde će učestvovati i deca iz Odreda izviđača i privatne osnovne škole. Obe ustanove nose ime Mike Antića. Uz njih će biti prisutan i najbolji učenik Jovine gimnazije.

Istog dana u podne, u Gradskoj kući, manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Miloš Vučević, a pozdravnu reč uputiće direktor KCNS, Bojan Panaotović. Potom će biti uručena nagrada ovogodišnjem laureatu. U večernjim satima u klubu „Tribina mladih“ KCNS biće priređeno veče posvećeno prošlogodišnjem laureatu Dejanu Aleksiću.

U nastavku manifestacije u četvrtak, 12. marta u 14 sati u KS „Eđšeg“ biće otvorena izložba „Antićevi dani“. Reč je o dečjim radovima prispelim na ovogodišnji konkurs. Izložba je okupila sve škole iz Vojvodine koje nose Antićevo ime. Potom će se u 14:30 časova na istom mestu deca družiti sa pesnikom Dejanom Aleksićem.

Istog dana u Likovnom salonu KCNS, u 19 sati, biće otvorena autorska izložba Jelene Đurić „U dijalogu sa Mikom“. Trećeg dana, u petak 13. marta u klubu „Tribina mladih“ KCNS, u 11 sati, biće priređena Mala muzička radionica „Mikini kompozitori“, a u 19 sati u Malom likovnom salonu sledi izložba „Beskrajne pesme“. Manifestacija će u 20 sati biti zatvorena u IK „Prometej“  književnim programom posvećenim Antiću.

Na kraju današnje konferencije za novinare, Zoran Vučević koji je u vreme pokretanja manifestacije bio predsedenik Skupštine Novog Sada, podsetio je da je duhovni otac  „Antićevih dana“ bio dr Draško Ređep koji je dao i idejnu podlogu o načinu organizacije ove manifestacije.

  -Nikako ne bismo smeli da zaboravimo na doprinos Ređepa koji je bio svestrani kulturni pregalac, književni i likovni kritičar – naglasio je Vučević.