ИНФОРМАЦИЈЕ О КОРОНА ВИРУСУ COVID-19, 13.03.2020 У 18 ЧАСОВА

У Републици Србији је до 18 часова 13. марта 2020. године регистровано укупно 35 потврђених случајева COVID 19.

До 18 часова  13. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиранo je  укупно 239 особa којe су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Од последњег извештаја до 18 часова, 13.03.2020. године тестирани су узорци 25 особа од којих су 4 позитивна и 21 негативан на нови корона вирус.

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија. Што се Италије тиче, Министарство спољних послова издало је 24. фебруара саопштење у коме српским држављанима препоручује да не путују у она подручја која је италијанска влада одредила као критична. У њих спада десет општина око Лодија (Бертонико, Казалпустерленго, Кастелђерундо, Кастиљоне Д’Ада, Кодоњо, Фомбио, Малео, Сан Фиорано, Сомаља, Теранова деи Пасерини) у регији Ломбардија и једна општина, Во’, у регији Венето. Та подручја су изолована и под надзором су италијанских власти. За остатак Италије нису предвиђена никаква друга ограничења

Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

  • Инфекција новим коронавирусом (COVID-19) – актуелна епидемиолошка ситуација у осталим земљама (до 13.03.2020. у 8 часова)[1]

У свету је пријављено укупно 133.860 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19), укључујући 4967 смртних исхода. Случајеви COVID-19 су регистровани у укупно 116 земaља и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану.

У Европи је регистровано 29.398 потврђених случајева инфекције новим коронавирусом и 1201 смртни исход.

Слика 1. Географска дистрибуција потврђених случајева инфекције новим коронавирусом у свету

  • Препоруке
 Грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса SARS-CoV-2 због могућег ризика од заражавања новим коронавирусом.

 Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се придржавање следећих мера:

•    избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

•    избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;

•    појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди) или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженомподручју;

•    може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл.);

•    придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена – одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);

•    избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

 Грађанима Републике Србије и другим путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава која су садржана у Здравственом упозорењу (на српском и енглеском, као и на кинеском језику).

 На основу до сада расположивих информација о болести, Светска здравствена организација не препоручује ограничења у међународном саобраћају путника и роба.

  • Процена ризика

С обзиром да је у Републици Србији потврђен први случај COVID 19, ризик за локалну трансмисију вируса  може се оценити као висок.

Институт зајавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у  сарадњи са Министарством  здравља и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију болести изазване новим коронавирусом у Републици Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.

[1]Извор: Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC).

Доступно на: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Извор: https://covid19.rs