ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ О МЕРАМА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одржао је конференцију за новинаре поводом одлука које је Градски штаб за ванредне ситуације донео, а које треба да допринесу спречавању и сузбијању епидемије Ковид-19 на територији Града Новог Сада. Такође, он се осврнуо и на досадашње активности које је Град предузео у циљу информисања и заштите становништва.

-Донели смо читав низ одлука о функционисању јавног живота на територији Града Новог Сада. Једна од њих је одлука о затварању свих приватних и државних вртића у граду и наредили ПУ „Радосно детињство“ да крене у перманентно одржавање и дезинфекцију њихових објеката. Затим смо донели одлуку да се затворе сви дневни центри и клубови за одрасла и стара лица, да се редукује јавни превоз тако да ће ГСП возити по режиму вожње за суботу, с тим што смо укинули ноћне линије, а сви аутобуси ће бити третирани дезинфекционим средствима и возачи ће имати маске и рукавице. У складу са последњом одлуком Владе контролисаће се и број путника. Исто то се односи и на такси превознике, исте мере заштите. Донели смо одлуку о ограничењу радног времена угоститељских објеката у Новом Саду тако да је од данас дефинисано њихово радно време од 8 до 20 часова са ограниченим присуством од највише педесет особа у затвореном простору, а могуће је да ће уследити и нови параметри за дефинисање бројности грађана, а нисмо ограничили радно време за доставне службе угоститељских објеката. Обустављен је рад у свим спортским објектима и салама. Донет је налог да ЈКП „Чистоћа“, „Градско зеленило“, „Пут“ и „Стан“ појачају рад на терену како би интензивирали одржавање јавне хигијене и одржали комунални ред. Донета је и одлука да се затварају све шалтер сале које су под ингеренцијом Града, а важно је да грађани знају да ће своје обавезе моћи да измире по повратку у нормално функционисање без обрачуна затезне камате, као нпр. обавезе у ЈКП “Информатика“ и Градској пореској управи. Организовали смо два кол-центра, један за савете и информације које пружају лекари Дома здравља „Нови Сад“, а други је волонтерски кол-центар за старије суграђане који могу да се јаве и траже помоћ да неко други иде у куповину за њихове животне потребе. Донете су одлуке које наређују рад градским управама, посебним организацијама и службама. Градски штаб је формирао и стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемије, чији сам ја руководилац и ми ћемо свакодневно пратити развој ситуације – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник је посебно апеловао на најстарије Новосађане да разумеју ове одлуке и да буду у својим кућама и становима.

-Забрињавајуће је што видимо пензионере у великом броју на улицама нашег града и након  проглашења ванредног стања. Ми се пре свега боримо за вас, најстарије суграђане, да вам сачувамо здравље и животе. Молим вас да поштујете и разумете ове одлуке и да не ризикујете. Апелујем и на све Новосађане који имају старије комшије и чланове породице да помогну у погледу набавке онога што им је потребно, како не би излазили из кућа. Хвала свим Новосађанима, и појединицима и компанијама, који се јављају са спремношћу да помажу као волонтери. Треба да делујемо системски и да поштујемо одлуке Државе и Града. Све оно што је од виталног значаја за функционисање града ће радити, а молим за дисциплину, самоконтролу и међугенерацијску солидарност – закључио је градоначелник.

На иницијативу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића оформљен је кол центар у којем дежурају лекари, а који је на располагању грађанима да поставе питања у вези са својим здравственим стањем. Бројеви телефона путем којих од прошле суботе Новосађани могу да се информишу су: 021/480 7721 и 021/ 480 7722. Надлежни здравствени радници ће позиве примати сваког радног дана од 8 часова до 22 часа, док ће суботом телефонске линије бити активне од 8 до 15 часова. Такође, оформљен је и други, волонтерски кол-центар, а број телефона за старије Новосађане којима је потребна помоћ за доставу основних животних намирница је 021/48 71 700 од 8 до 22 часа.