АВИОН СА МЕДИЦИНСКОМ ОПРЕМОМ ИЗ НР КИНЕ СЛЕТЕО НА БЕОГРАДСКИ АЕРОДРОМ

На београдски Аеродром „Никола Тесла“ вечерас око 19.40. часова слетео је авион „Ер Србије“ којим су у нашу земљу стигли стручњаци из Кине и медицинска опрема неопходна у борби против коронавируса, коју је Србији упутила Народна Република Кина.

Авион су на аеродрому дочекали председник Србије Александар Вучић и амбасадорка НР Кине у нашој земљи Чен Бо.

Авионом који је долетео из Кине у Београд је стигло шест најеминентнијих кинеских епидемиолога, који су на писту изашли са маскама, а вишеминутним аплаузом су их дочекали председник Александар Вучић и чланови Владе.

Испред авиона организован је свечани дочек уз заставе двеју земаља, а Вучић се поздравио са кинеским лекарима лактовима.

Међу члановима Владе који су дочекали кинеске стручњаке били су министар здравља Златибор Лончар, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, као и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Вучић је исказао захвалност кинеском председнику Си Ђипингу, Комунистичкој партији Кине и кинеском народу на медицинској помоћи која је вечерас стигла у Србију.

Он је након доласка првог авиона из Кине истакао да је све ово  бесплатна помоћ и велика подршка Кине, и поручио да чека кинеског председника у Србији, где ће га дочекати стотине хиљада људи.

Председник је изразио задовољство због тога што Србија има авионе А330 и А320, којима може да се допреми овако велика количина помоћи.

Највећи српски авион, Ербас А330 „Никола Тесла“, долетео је из Кине са великом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитном опремом и непроцењивим ресурсом – кинеским експертима.

Кинески пилоти су кроз прозоре кокпита истакли кинеску и српску заставу, у знак одговора на добродошлицу домаћина.

То је до сада највећа пошиљка медицинске помоћи за Србију у борби против коронавируса, коју је послао председник Кине Си Ђипинг.

Помоћ из Кине договорена је захваљујући личном ангажману председника Србије.

На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је, на кинеском језику и ћирилици, „Челични пријатељи, делимо и добро и зло“, уз срце на чијој је једној половини застава Србије, а на другој застава Кине.

Иначе, још један авион Ер Србије, Ербас А320, полетео је јутрос у

6.15 часова за Шангај, по другу туру помоћи.

Кинески председник је у писму, које је јуче примио председник Србије , поручио да Кина подржава напоре Србије у борби против коронавируса и да ће јој пружати материјалну и медицинску помоћ, обезбедити подршку у набавци неопходне робе у Кини, као и стручну помоћ.

Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и поделили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лечењу оболелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа, навео је Си.