РАЗМОТРЕНЕ ИДЕЈЕ ИТ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА МАСОВНОГ ТЕСТИРАЊА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима дигиталне заједнице, ИТ и иновативних компaнија и стартапова о томе на који начин они могу да помогну у предлагању иновативних решења у борби против вируса COVID-19.

Брнабић је на састанку истакла да је циљ да се наши најпредузимљивији и најпаметнији људи укључе и помогну у решавању проблема масовног тестирања, како би се са тим започело што пре.

Разматрамо проблеме које имамо, пре свега колико капацитета имамо у Србији за масовно тестирање, за узимања узорака и обраде тестова. Желимо да заједно урадимо добра ИТ решења како бисмо на најбољи начин контролисали тај процес, који треба да буде отворен и да сви добијају најбоље информације, објаснила је она.

Премијерка је истакла да очекује да ћемо већ сутра моћи значајно да повећамо капацитете за тестирање.

Наиме, како је додала, поред Института Торлак и Института за јавно здравље Војводине, ради се на томе да се у то укључе и Клинички центар Србије и Институт за јавно здравље Ниш.

Према њеним речима, са кинеским партнерима се ради на томе да успоставимо још једну велику лабораторију која може да обрађује између 2.000 и 3.000 тестова дневно у Клиничком центру Србије.

Приоритет нам је да у што краћем року имамо што више тестирања. Зато сам као председница Владе и позвала приватни сектор да се укључи и да заједно радимо на томе да решимо овај проблем на најбољи и најефикаснији начин, нагласила је Брнабић.

Генерални директор Иницијативе ”Дигитална Србија” Небојша Ђурђевић рекао је да су се чланови ове иницијативе, одмах након позива премијерке, окупили и размотрили више идеја како би се решио проблем капацитета за масовно тестирање.

Ђурђевић је појаснио да се, с обзиром на то да се мора хитно реаговати, сада може почети са мануелним протоколима који ће да користе постојеће технологије, а онда би се додавала напреднија ИТ решења којима би се омогућила већа масовност.

Дошло се до прилично добрих идеја и конкретних предлога како то може да са оствари, оценио је он и нагласио да су кључни следећи кораци, и да на томе сви раде заједно – приватни и јавни сектор, како би се решење имплементирало на најбољи начин.