ХАЛА НОВОСАДСКОГ САЈМА ПРЕДАТА КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ ВОЈВОДИНЕ НА УПРАВЉАЊЕ

Хала 1 Новосадског сајма спремна је за прихват и смештај лица са лакшом клиничком сликом вирусне инфекције Ковид 19, уколико се за тим укаже потреба. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар одбране Александар Вулин и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић предали су тај простор Клиничком центру Војводине на управљање.  

-Као што видите Хала 1 је спремна, опремљена је свим неопходним стварима. Ту су кревети, постељина, ормарићи, трпезарија, простор за слободно време са телевизором и библиотеком, санитарни чворови, обезбеђен је и интернет, а Студентски центар ће радити испоруку хране. Ово није хотел, већ привремена болница у ванредним околностима, те задовољава све услове да се људи осећају пристојно, а најважније је да буду под надзором лекара. Клинички центар ће од сада управљати овим простором. Сутра завршавамо и Мастер халу, а сада све зависи од самоконтроле свих нас, да поштујемо упутства, па да лекари имају што мање посла – нагласио је градоначелник Вучевић. 

Министар Вулин захвалио се Граду и Покрајини на преданом раду нагласивши да су заједно са државом успели да заврше привремену болницу.  

-То показује како функционише држава Србија и колико смо спремни да помогнемо сваком грађанину. Ово је земља где нико неће бити остављен, а овако удруженим деловањем показујемо да постоји чврсто и јасно вођство. Од данас је ово болница и више се овде не може улазити тек онако, јер се мора водити рачуна о приватности и здрављу људи. Неће бити никаквих активности, осим по лекарским упутствима. Молим сваког грађанина да размисли о томе шта може свако од нас да уради да што мање људи оболи. Без тога, сви напори државе су узалудни – истакао је Вулин. 

Према речима Зорана Гојковића, завршене су обуке за прве лекаре који ће радити у халама на Сајму, где ће бити смештени пацијенти са лакшом клиничком сликом који не захтевају хоспитализацију.  

-Овакав вид изолационог смештаја служи томе да они који су инфицирани не шире заразу међу члановима своје породице. Простор је адекватно опремљен свим заштитним средствима, а биће ангажовани лекари из целе Војводине, пре свега општа пракса и други који нису у болницама на првој линији одбране. Ако буде потребе, пацијенти ће одавде бити упућивани у Клинички центар. До 7 сати јутрос, 80 пацијената је смештено у КЦВ, шесторо их је на респираторима, троје је отпуштено на кућно лечење, а имамо 5 смртних случајева од 6. марта, када је први пут дијагностификована болест у Србији – изјавио је Гојковић. 

Како је раније већ саопштено Хала 1 и Мастер хала Новосадског сајма располажу са око 1000 места, Град Нови Сад набавио је сву неопходну опрему, осим кревета које је обезбедила Војска Србије. На опремању објеката били су ангажовани волонтери, припрадници Војске и Град Нови Сад.