ДИСТРИБУЦИЈА НОВИХ РЕСПИРАТОРА ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка магацина здравствене опреме код Старе Пазове, да је Србија ефикасније од многих земаља обезбедила маске и респираторе, за које је до сада издвојила 300 милиона евра.

Председник је обишао складиште медицинске опреме у   Крњешевцима заједно са директорком РФЗО Сањом Шкодрић, министром финансија Синишом Малим и директором БИА Братиславом Гашићем.

Он је истакао да се у великом магацину компаније „Милшпед груп“ налазе пакети у којима су респиратори, заштитна опрема – хируршке маске, антивирусне маске, заштитне наочаре, визири, оксигенератор, пулсни оксиметар, заштитни мантили и скафандери, капе, топломери и друго.

Вучић је навео да су ту и клинички респиратори, од којих ће десет бити транспортовано у Нови Пазар, уз напомену да имамо још 201 транспортни респиратор, док ће данас стићи 36 додатних.

Србија је успела да увезе више од 30 милиона хируршких и 15 милиона епидемиолошких маски, нагласио је председник и указао на то да све велике земље са фантастичним здравственим системима и неупоредиво снажнијом економијом имају проблем са увозом маски.

Према његовим речима, следећи авион са опремом стиже у уторак, 7. априла, и од њега се највише очекује.

Вучић је пренео да су кинески стручњаци тражили да увеземо и 100 оксигенатора, што смо и учинили, објашњавајући да ти апарати служе за опоравак након што се пацијент скине са респиратора.

У овом складишту се, како је рекао, види колики су габарити робе која је допремљена и због чега су били потребни авиони „Ер Србије“.

Држава чини све што је у њеној могућности и важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасимо на најбољи могући начин. У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој медицинску опрему, добро смо се борили и наставићемо, поручио је он.

Председник је указао на то да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија, и то Ниш и Крагујевац као највећи центри, уз напомену да све опште болнице имају по клинички респиратор, а добиће и транспортне.

Такође, како је најавио, биће повећан број респиратора у Градској болници на Звездари, Земунска болница ће добити до 80, колико имају и разведених водова за гас, ВМЦ већ има 15, док укупно у КБЦ „Драгиша Мишовић“ има 156 респиратора.

Вучић је нагласио да је држава учинила све у борби против коронавируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.