РУСКИ СТРУЧНИ ТИМОВИ ПОЧЕЛИ ДЕЗИНФЕКЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА

Министарство одбране Владе Републике Србије саопштило је да су руски воjни стручњаци, коjи су стигли у Србиjу ради пружања помоћи у борби против коронавируса, данас започели дезинфекцију простора у здравственим установама у више градова Србије.

Према усаглашеном плану за ангажовање, јединице АБХО са техником посебне намене извршиле су дезинфекцију на приближно 65.000 квадратних метара у просторијама и око здравстевних установа.

Међу првима, извршена је дезинфекција Гинеколошко-акушерске клинике „Народни фронт“ и Клиничко-болничког центра „Драгиша Мишовић“ у коме су смештени пацијенти средње и теже оболели од COVID-19.

У првоj фази руски лекарски тимови врше анализу епидемиолошког стања и консултације са својим српским колегама ради детаљног упознавања са здравственом ситуацијом, а ускоро ће и непосредно пружати медицинску помоћ оболелим од коронавируса.

За место специјалне обраде технике после акција дезинфекције одређен је простор у кругу Војномедицинске академије.

Руски војни стручњаци подељени су у осам лекарских тимова, а сваки тим има лекара опште праксе, епидемиолога, анестезиолога, медицинског техничара и преводиоца, док остатак делегације чине стручњаци АБХО струке.

У оквиру помоћи стигло је и 16 специјалних моторних возила намењених за дезинфекцију објеката и путева, као и велика количина медицинске опреме, технике и заштитних средстава неопходних у лечењу пацијената заражених коронавирусом и у борби против ширења COVID-19, наводи се у саопштењу.