PRIVREDA POMAŽE KADA JE NAJTEŽE

Na poziv Privredne komore Srbije i lični poziv predsednika Marka Čadeža, mnogobrojne kompanije, članice PKS, uplatile su sredstva za nabavku neophodne medicinske opreme, uputile donacije iz svog proizvodnog i prodajnog programa, ali ponudile i različite vrste usluga.

Neke od njih su transport i logistika, pa i IT usluge, a sve to kako bi u teškim trenucima pomogle zdravstvenom sistemu, najugroženijima i najviše pogođenim pandemijom COVID 19. Iz dana u dan, sve je duža lista donatora, kompanije se svakodnevno obraćaju PKS sa željom da pomognu koliko su u mogućnosti.

Kompanije Smurfit kappa Avala Ada, Nelt, MK group, zatim Imlek, Deka inženjering i Direktna banka, kao i Alko grupa i Milšped obezbedile su novac za nabavku po deset respiratora. Matijević grupa donirala je 100.000 evra za kupovinu neophodne medicinske opreme, Eliksir grupa 30 miliona dinara, pivara Hajneken 12 miliona dinara. GRAWE osiguranje dalo je 2,5 miliona dinara za kupovinu respiratora.

Svaki respirator više u našim bolnicama veliki je doprinos očuvanju što više života obolelih građana. Kupovina respiratora i medicinske opreme za bolnice velika je pomoć i ogromna podrška i lekarima i medicinskim sestrama koji se maksimalnom požrtvovanošću bore za svoje pacijente, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je izrazio veliku zahvalnost svim kompanijama koje su se odazvale akciji PKS i Grada Beograda za obezbeđivanje paketa za penzionere, kao i svim privrednicima koji su obezbedili donacije u robi i uplaćivali novac preko računa za druge potrebe.

Akciju pomoći za 173.000 Beograđana starijih od 65 godina čije su penzije manje od 30.000 dinara podržali su MK Group, Atlantik Group, Nelt Co, Smurfit kappa Avala Ada, Pionir, Strauss Adriatic, Marbo – Pepsico, Bambi, Henkel Srbija, Podravka, Dobro jutro kafa, Mercator-S, Al Dahra, Yumis, N sport, Nicefoods restorani (McDonalds), Planet Win 365, Nestle Adriatic S, Milšped, Royal express, Žitounija, Jafa Crvenka, Drenik, Jungheinrich, Danubius, Sentela i Žitopromet Ruma.

Sa namerom da doprinesu što efikasnijem radu privremenih bolnica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima i boljim uslovima smeštaja obolelih od virusa COVID 19, mnoge domaće kompanije, u saradnji sa PKS i gradskim upravama, uputile su donacije. U opremanje privremene bolnice na Beogradskom sajmu uključili su se Voda Vrnjci, Voda Voda, Coca-Cola, Planinka, Perutnina Ptuj, Berkosan Balkans, DIVI i Donor.

Opremanje SC Čair u Nišu pomogli su SCS plus Knjaževac donacijom najneophodnijeg nameštaja za bolesnike, a Planinka je donirala „prolom“ vodu. Kompanija Tarket opremila je podove privremene bolnice na Novosadskom sajmu.

Pomoć u robi

Veliki broj kompanija donirao je robu – Bilje Borča i Fructus čajeve, Loreal gelove za dezinfekciju ruku, Farmalogist sredstva za dezinfekciju, BMRN PRIMA konzerviranu hranu, Basket lanene pločice, Pasat frižidere za transport testova za virus. Auto-servis Boki, Velika Plana, ponudio je usluge šlepa vozilima hitne pomoći, Moć prirode komerc donirala je konzervirane namirnice, Novaston zaštitnu opremu, Gazdinstvo Bela reka koziji sir, KDV kop meso i mesne prerađevine, Videx group krevete i dušeke, PANAPAC jednokratne kutije za obroke.

Preko PKS svoje donacije uputile su i Smaj product, Mesara Jokić, Peštan, Vip security, DPS KLAS GROUP, PAKO GROUP, Biorol, World trade capital, Vabis, Galenika fitofarmacija, RD dijagnostika, Eurotank trans, Piljan komerc. Smurfit Kappa Avala Ada, Xuichun, Junmei i Fondacija „Nije svejedno“ kompanije Nectar.

Podrška NIS-a

Kompanija NIS podržala je sa 270 tona avio goriva kompaniju Er Srbija i na taj način podržala napore nacionalnog avio prevoznika usmerene na dopremanje medicinske opreme i pomoći neophodne Srbiji u borbi protiv širenja korona virusa. Ovom podrškom NIS je izrazio zahvalnost zaposlenima u nacionalnom avio prevozniku za učešće u humanitarnoj misiji. Kompanija Gasprom njeft će u aprilu i maju donirati zdravstvu i policiji dizel gorivo i benzin, proizvedene u Rafineriji nafte u Pančevu.

Donacije za banku hrane

Mlekara Šabac ulaže 100 000 evra u donacije. Između ostalog, tu je 5.000 paketa socijalno najugroženijim Beograđanima preko Banke hrane, svim zaposlenima na Infektivnoj klinici, penzionerima Mlekare Šabac, i 10.000 maski Vojsci Srbije. To je ukupno preko 8.000 litara mleka, 10 tona jogurta, voćnih jogurta, „sirka“ i drugih proizvoda. Fondacija „Nije svejedno“ – Nektar dala je pet miliona dinara za testove na virus korona.

Foto Tanjug – Zoran Žestić

Iz