ЈОКСИМОВИЋ И АМБАСАДОРИ ЕУ О БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас путем видео-позива са амбасадорима држава чланица Европске уније.

Саговорници су размотрили питања од значаја за односе Србије са ЕУ, као и актуелности у погледу помоћи Уније и држава чланица Србији у превазилажењу последица изазваних пандемијом.

Том приликом, наглашена је неопходност заједничког европског одговора, али и солидарности ЕУ са државама кандидатима, попут укидања одлуке о ограничавању извоза медицинске опреме и њиховог укључивања у будуће фондове ЕУ, који ће се наменски користити за економски опоравак од кризе.

У складу са тим, истакнуто је да ће Србија у наредном периоду наставити да прати спровођење актуелних мера ЕУ и њихово прилагођавање даљим економским кретањима условљеним кризом.

Јоксимовић је нагласила да је ефективност европске солидарности и механизама заједничког европског одговора од великог значаја, будући да је Србија у уговорном односу са ЕУ.

Тај однос, како је објаснила, уједно пружа и основ да се повећа свеобухватна помоћ и подршка ЕУ, пре свега у погледу економског програма који има за циљ заштиту инвестиција.

Она је, такође, изразила захвалност на томе што је Европска комисија чула и разумела наше поруке, у контексту обезбеђивања хитне подршке за очување егзистенцијалних потреба наших грађана, здравственог система и привреде.

У разговору је постигнута сагласност о томе да је Влада Србије на новонасталу ситуацију изазвану пандемијом одговорила правовремено и да је предузела адекватне здравствене, превентивне и економске мере, које су у складу са мерама које се примењују у ЕУ, као и да, упркос ванредним околностима, процес проширења треба да се очува и настави.