СРБИЈА ЋЕ ПО ПРИВРЕДНОМ РАСТУ БИТИ НАЈБОЉА У ЕВРОПИ

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је данас да Међународни монетарни фонд (ММФ) у свом најновијем извештају пројектује да ће Србија ове године забележити најбоље резултате у Европи када је реч о привредном расту.

Мали је, након седнице Координационог тима за имплементацију Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом COVID-19, навео да ће најразвијеније земље, по извештају ММФ-а, имати огроман пад привредне активности – Немачка -7 одсто, Француска -7,2 одсто, Италија – 9,1 одсто.

ММФ за Србију пројектујe -3 одсто, што је такође најбоља стопа и у региону, с обзиром на то да на пример за Хрватску пројектују -9 одсто , за Словенију – 8 одсто.

Министар је изразио уверење да ће Србија забележити боље резултате од тога, те да су то за сада конзервативне процене.

Он је додао да ММФ за следећу годину пројектује да ће Србија расти 7,1 одсто, што би је такође сврстало у најуспешније земље у Европи.

Мали је напоменуо и да је управо зато важна фискална консолидација коју је Србија спровела, јер је данас отпорнија на све могуће шокове.

Министар је рекао и да ће сутра бити усвојене две уредбе, како је и обећано, а које се односе на примену гаранцијске шеме са пословним банкама у износу од две милијарде евра, као и на подршку пољопривредним газдинствима од 2,6 милијарди динара.

Уредба о примени гаранцијске шеме са пословним банкама у износу од две милијарде евра сутра ће се наћи на седници Владе и већ од понедељка крећемо у њену имплементацију, рекао је он.

То значи да ће предузећима у приватном сектору на располагању бити јефтини кредити, у укупном износу од две милијарде евра, за које гарантује Република Србија, и то већ од понедељка, рекао је министар.

Према његовим речима, пред Владом ће се сутра наћи и уредба о подршци пољопривредним газдинствима, а реч је о додатних 2,6 милијарди динара, што иде преко Управе за аграрна плаћања, у оквиру Министарства пољопривреде.

Као што знате, економске мере се примењују на она пољопривредна газдинства која воде књиге, на предузетнике и на оне који имају своја предузећа, рекао је он.

Мали је истакао да је на овај начин у потпуности завршен правни оквир за имплементацију свих планираних економских мера, које се односе на 600 милијарди динара (5,1 милијарди евра) за подршку нашој привреди.

Он је подсетио на то да су прошле недеље усвојене уредбе која се односе на одлагање пореза и доприноса, на директну новчану помоћ предузећима у износу од три минималца, као и на исплату 100 евра сваком пунолетном грађанину Републике Србије.

Министар је истакао да су већ сада видљиви резултати мера које су предузете и да је већ велики број привредника пријављен путем сајта Пореске управе.

До сада се, како је додао, 83.800 предузетника пријавило за отварање наменског рачуна и још око 300.000 њих је аутоматски пријављено, с обзиром на то да имају рачун у само једној банци, па им се по аутоматизму отвара наменски рачун у тој истој банци.

До краја априла сви остали имају прилику да се пријаве преко сајта Пореске управе и већ прве недеље маја ћемо исплатити први минималац за све оне који су се пријавили, рекао је Мали.

Такође, усвојена је и уредба која се односи на Фонд за развој Министарства привреде, а пријаве су већ почеле.