АКО НАШ ДОМ НИЈЕ ДОМАЋА ЦРКВА – ОНДА НИ ЦРКВА НИЈЕ ДОМ БОЖИЈИ

Патријарх Српске православне Цркве Иринеј позвао је вернике да Васкрс прославе у својим домовима и са својим породицама уз поруку „да ако дом наш није домаћа Црква, онда ни Црква није дом Божији”.

„Први храм Божији јесте дом, породица и ако дом наш није домаћа Црква, онда нам ни Црква није дом Божији. Бог је свуда и на сваком месту и свуда се можемо Богу молити, а пошто је сада потреба да се уздржимо од окупљања, можда је ово и прилика да саберемо нашу породицу јер ништа није у таквој мери угрожено као породица”, казао је Иринеј у интервјуу за ТВ Храм.

У интервјуу који је та телевизија емитовала јуче у 20 часова, навео да је тренутно ситуација изазвана епидемијом вируса корона таква да ако желимо добро својем ближњем морамо чувати пре свега себе, а самим тим и ближњег и истакао да се мора поштовати оно што је у корист и појединца и народа.

Како каже, стручни људи предлажу што мање контаката и отуда је и Црква предложила и позвала да се ове године не окупљамо у групе, већ да останемо у својим домовима.

Говорећи о функционисању Цркве током епидемије вируса корона, патријарх каже да је Црква Божанска установа и да је њен темељ воља Божија, али је и „човечанска установа”.

Црква се углавном влада према Божанским законима, али и људским, каже патријарх наглашавајући да се то чини све док људски закони не траже нешто што је супротно Богу и вољи Божијој.

„Ми као Црква слушамо мудре савете људи који познају ту материју и који су и позвани да нам укажу и упуте нас на начин како да се томе одупремо, а један од начина је избегавање контакта, близине једно другоме. То нису измишљене ствари, то је доказано и потврђује се догађајима у свету где није било обазривости и слушања медицине”, поручио је патријарх Иринеј, преноси Танјуг.