ТРАНЗИТНИ САОБРАЋАЈ ОД ВИТАЛНЕ ВАЖНОСТИ ЗА СНАБДЕВАЊЕ ГРАЂАНА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да се досадашња штета због пандемије коронавируса у сектору транспорта процењује између 120 и 140 милиона евра, а да су  процене да би до краја године могла да достигне и више од 700 милиона евра.

Михајловић је, гостујући у емисији “Осврт” на Телевизији Б92, нагласила да је највећу штету претрпео путнички саобраћај, посебно ваздушни, и ту не говоримо само о „Ер Србији“, већ и о нашим аеродромима.

Досадашњи губици „Ер Србије“, како је прецизирала, износе приближно 35 милиона евра, а као држава ћемо наћи начин како да тој компанији помогнемо јер је она витална карика у нашем ваздушном саобраћају.

Показало се и током ове кризе колико је важно да имамо националног авио-превозника, будући да је од почетка ванредног стања „Ер Србија“ превезла више од 13.000 наших држављанa, навела је она.

Србија је учинила све да омогући брже кретање транзитног саобраћаја, који је од виталне важности за снабдевање грађана наше земље и региона, нагласила је Михајловић и напоменула да је од половине марта у Србију ушло приближно 100.000 камиона, од чега 60.000 за снабдевање наших грађана.

Такође, како је подсетила, Србија је прва укинула полицијску пратњу камиона у транзиту, сада је конвоје укинула и Хрватска, а надамо се да ће то ускоро урадити и Словенија.

Према њеним речима, у друмском теретном саобраћају забележен је пад од приближно 20 одсто, а у превозу робе железницом од 10 до 15 одсто.

Михајловић је указала на то да ће највећи изазов бити опоравак свих врста путничког саобраћаја, и истакла да је само у путничком водном саобраћају ове године у Србији требало да пристане 1.500 крузера, што је морало да буде отказано.

Разговараћемо са Министарством привреде и Министарством финансија о начинима како да помогнемо део транспортног сектора који се бави путничким саобраћајем, како би што пре стао на ноге, најавила је она.

Истовремено, потпредседница Владе је објаснила да криза изазвана пандемијом коронавируса значи да ће морати да се мењају многе политике, пре свега у области заштите животне средине, јавног здравља и безбедности.

Она је указала на то да ниједан велики пројекат у инфраструктури није заустављен због епидемије, и у складу са тим пренела захвалност радницима на великом раду и пожртвованости, јер је важно и шта ће бити дан после епидемије, како бисмо имали што мањи пад БДП-а.

Михајловић је навела да је свакодневно више од 3.500 радника ангажовано на градилиштима највећих инфраструктурних пројеката, уз напомену да је у претходном периоду било одређених проблема, али да сада на највећим градилиштима не недостаје радника, опреме и репроматеријала.

Рехабилитација деонице ауто-пута од Кузмина до Батроваца, на улазу из Хрватске у Србију, завршена је управо у време епидемије, указала је она и додала да приближно 650 радника ради на одржавању путева на територији целе Републике.

Према њеним речима, очекује се да врло брзо почне и одржавање ауто-путева, које је ранијих година обично рађено током лета, како бисмо били спремни када саобраћај профункционише у потпуности.

Михајловић је нагласила да упркос преусмеравању дела средстава за подршку здравственом систему, ниједан велики пројекат неће трпети, да се сви изведени радови уредно плаћају и да се у потпуности прати план за повлачење новца из кредита за инфраструктурне пројекте.

То je, како је поручила, важно и за наша предузећа која раде на њима, да знају да неће имати никаквих проблема да добију новац за радове.

Министарка је изразила очекивање да ће домаће грађевинске и путарске компаније бити корисници значајног дела средстава које је Влада припремила у оквиру мера за подршку привреди, укључујући покривање минималних зарада, одлагање плаћања пореских обавеза, као и кредите под повољним условима.

Оно што је важно, то је да су нам све компаније, кад су нам се обраћале, најавиле да не планирају да отпуштају раднике и да желе да наставе са радовима, а држава је ту да им створи услове за то, нагласила је она.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, позвала је све да пријаве сваки случај породичног и родно заснованог насиља.

Насиље над женама и децом постојало је и раније, а сада током епидемије коронавируса у свету има приближно 30 одсто више случајева насиља. Процене су да је тако и код нас, али је највећи проблем у нашем друштву што се жене плаше да пријаве насиље, јер већина људи не ради, што значи да су код куће са насилником, објаснила је она.

Према њеним речима, жене у таквим ситуацијама пријављују насиље преко СОС телефона или позивају невладине организације, које о томе обавештавају полицију.

Moја порука женама јесте да нису саме и да треба да пријаве сваки случај насиља, што треба да учини и свако који види да насиље постоји. Насиље је у оваквој ситуацији много теже и јаче и подаци из света показују да чешће доводи до убистава, упозорила је потпредседница Владе.

Она је најавила да ће наредне недеље бити одржан и посебан састанак са представницима Европске уније, сигурних кућа и других партнера, управо на тему родно заснованог насиља.