САМО ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ДА ПОБЕДИМО ИЗАЗОВНА ВРЕМЕНА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, на обележавању 9. маја – Дана Европе, да је стратешки приоритет наше земље чланство у Европској унији.
Брнабић је на пријему у Ботаничкој башти „Јевремовац“, чији је домаћин био шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, изразила задовољство тиме што криза са коронавирусом није спречила обележавање Дана Европе.
Она је навела да је важно да се управо у оваквим кризним временима славе мир, солидарност и заједништво, нагласивши да само заједно можемо да победимо изазовна времена.
Премијерка је подсетила на то да се Дан Европе обележава као сећање на Роберта Шумана, који је утро визионарски пут уједињеној Европи, која је тада победила страхове, традиционална непријатељства, изолационизам и реваншизам и донела мир и просперитет.
Према њеним речима, 70 година касније нас је уздрмала нова светска криза у којој је непријатељ другачији, али су жртве борбе једнако девастирајуће.
Одлуке које су пре седам деценија донели тадашњи лидери Европе могу да нам буду смернице да на актуелну кризу одговоримо на сличан начин кроз заједништво и солидарност. Због тога је Србија донирала два милиона евра за заједничку борбу против COVID-19 и послала авионе помоћи пријатељима у Италији, навела је она.
Такође, како је додала, Србија се трудила да помогне свима у региону, остављајући све међусобне разлике по страни.
Брнабић је нагласила и да је важна помоћ Европске уније Србији, преневши да је председник Републике Александар Вучић у ауторском тексту недавно скренуо пажњу на то да је Унија најзначајнији донатор у Србији у борби против коронавируса, те да је у последњих 20 година она јачала наш здравствени систем и помогла са 490 милиона евра у грантовима и кредитима.
Грађани наше земље знају то да цене, поручила је она и изразила задовољство тиме што види све већу солидарност на европском тлу јер само тако можемо да се изборимо са вирусом.
Пандемији не може да се види јасан крај, а криза ће готово извесно редефинисати будућности и нормалност. Дан после кризе неће бити исти као пре, оценила је председница Владе.
Фабрици је, исказујући захвалност Србији на солидарности коју је у претходном периоду показала у борби са COVID-19, нагласио да 9. мај није датум неке војне битке или националног уздигнућа, већ прославе победе мира над ратом.
То је свечано обећање мира за будуће генерације, обећање да рат неће бити не само незамислив, већ и немогућ, рекао је он и истовремено подсетио на принципе Европске уније који су је одржали у претходних 70 година да стоји као светионик мира, просперитета и демократије.
Према његовим речима, пандемија је Европу, као и остатак света, довела у тешку ситуацију, 120.000 људи је изгубило животе, милиони су у ризику од губитка посла, али је Европа без обзира на неизвесност реаговала са неопходном храброшћу и великодушношћу и усвојила неопходне мере.
Он је констатовао да је праведно рећи да је Европа Западном Балкану показала да стоји уз своје принципе, да не напушта осећај одговорности и жељу да помогне.
ЕУ је потврдила 3,3 милијарде евра помоћи, отварање преговора са две нове земље, посвећеност да се помогне у економском опоравку. Пут пред нама није лак, али ми је драго да је Србија делила исту солидарност са грађанима ЕУ и обећала значајна средства за вакцину у борби против COVID-19, подсетио је Фабрици.
Он је поручио да, без обзира на тешкоће, порука Роберта Шумана мора да настави да инспирише – солидарност у деловању, јединство у реаговању, поштовање људских права и демократије.
Обележавању Дана Европе у Ботаничкој башти присуствовали су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, посланици Народне скупштине и други.