У НОВОСАДСКОМ ЦАРСТВУ ЦИПЕЛА – ОБУЋА БРАЧЕР

Фирма Bratscher custom shoes производи и дизајнира уникатне моделе ципела. Све што ви можете да замислите, они могу да направе. Посетили смо пословницу у Новом Саду у улици Браће Рибникар и разговарали са Александром Брачером.

Сазнајемо да је породичну традицију започео Александров отац који је већ са шеснаест година отворио своју прву радњу у Кљајићеву. Након тога сели у Сивац, а затим у Сомбор. У то време људи су куповали квалитетне ципеле и поправљали, пенџетирање и лепљење је тада имало свој смисао. Након појаве јефтиније кинеске робе, и сами крећу да тргују обућом коју купују велепродајно, да би убрзо имали две радње крцате робом.  

Александар се веома рано укључује у посао. Већ крајем основне школе почиње да учи занат од свог оца.  Његова почетна мотивација је била велика жеља да добије мотор, чији је љубитељ и дан данас. У посао је укључено више чланова породице а укупно броје седамнаест запослених. Имају још једну пословницу у Новом Саду у Змај Јовиној улици, једну у Београду и наравно у Сомбору где и данас постоји производња.

Муштерије имају само речи хвале за квалитет и удобност обуће. Првокласне  материјале набављају у велепродаји у Новом Саду и Београду. У питању је италијанска овчија или говеђа кожа. Интересантне дезене који су посебно упечатљиви сами штампају на кожи. Како би биле што удобније унутра се ставља мемори гума па су тако код њега и штикле од 10 цм удобне. Код мушких ципела иде кожни ђон и пета и танка гума од доле. 

Александар се фокусирао на високу моду. Од прошле године је стартовао са хаљинама, готове или шивене по мери, а раде и венчанице. У плану су модне ревије. Само неколицина обућара у граду ручно прави ципеле, али женске салонке колико знамо нико не ради. Ми смо у радњи имали прилику да видимо веома атрактивне зелене салонке од змијске коже са специјалном фолијом да би имала металик одсјај.

У салону се раде и поправке. Могуће је заменити штиклу, као и скратити шпиц. Израђују и каишеве, ташнице и ранчеве. Тако да се могу лепо искомбиновати модели и дезени. Постоје стандардни модели, а ако муштерија жели израду по својој нози онда је цена нешто већа. Александар обућу ручно ради и код њега је све уникатно.

Тренутно постоји могућност поручивања  преко интернета и слања поштом. Спремају и сајт преко кога би вршили онлајн продају у иностранство. Фокус је да се развија бренд, и да муштерије буду задовољне. Фирма Брачер нас је још једном уверила да вредан рад, породична традиција и занатска производња и даље имају прођу и да се квалитет увек препозна како код нас тако и у свету.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.