ПОТПУНА МОДЕРНИЗАЦИЈА ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗНИКА У НОВОМ САДУ

Данас је представљена највећа инвестиција у обнову возног парка, као и нови зонско-тарифни систем, интегрисани електронски систем наплате карата, односно концепт потпуне модернизације и даљег развоја Јавног градског саобраћајног предузећа. Том догађају, између осталих, присуствовали су градоначелник Милош Вучевић и директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за западни Балкан Жужана Харгитаи, који су потписали писмо о намерама о куповини електричних аутобуса.
– ЈГСП следеће године обележава 110 година  постојања што је завидан период трајања, а са  иновативном и стратешком политиком, имаће извеснију и још бољу будућност. Намера нам је да превоз буде приступачнији, модернији и да што мање загађује животну средину. Циљ је да уже градско језгро растеретимо саобраћаја, и ту је важна улога ЈСП-а који треба да буде атрактиван те да људи путују аутобусима. То је неопходан услов даљег развоја саобраћаја у Новом Саду. Овде видимо 71 нови аутобус, а купили смо још 29, што је готово половина возног парка. Проблем је што се годинама није куповало и имали смо велики заостатак, а да бисмо имали квалитетан јавни превоз, морамо континуирано обнављати возила. Купујемо и првих десет електричних аутобуса, и верујем да је то увод у даљу модернизацију ЈГСП. Велико хвала возачима који су за време ванредног стања превозили здравствене раднике и све оне који су морали да раде. Градски превозник није никоме наплатио ни динар, а међу првима су после укидања ванредног стања поново покренули систем превоза. Због тога ће их Град подржати. Плате запосленима морају да буду повећане, захваљујем се синдикатима на дијалогу који је некад тежак, али је неопходан. Не желимо да возачи одлазе из наше државе – нагласио је Милош Вучевић и захвалио се турском амбасадору Танџу Билгичу на сарадњи, јер су нове аутобусе углавном произвеле турске фабрике. Градоначелник је позвао суграђане да чувају нове аутобусе, те да остану познати по томе што у њих улазе на прва врата и плаћају карту.
Жужана Харгитаи оценила је да се догодио значајан преокрет у функционисању ЈГСП-а и то ка зеленим и паметним технологијама.
– Никада оволико није било инвестирано у ЈГСП, а посебно имајући у виду да су то ЦНГ аутобуси. То ће омогућити боље услове за возаче и боље услуге грађанима, а уштедеће се 9000 тона CO2 емисије и избећи нездраве честице које ослобађају дизел аутобуси. ЕБРД ће бити уз Нови Сад да финансира и куповину електричних аутобуса, да што пре направимо акциони план за Зелени град. Такође, ЕБРД ће подржати опоравак у Србији од последица пандемије и то са 750 милиона евра за нове инвестиције – изјавила је Жужана Харгитаи.
За званичнике и представнике медија уприличена је промо-вожња, а данас ће на СПЕНС-у цео дан бити изложен део нових аутобуса ЈГСП.