НОВИ САД ДОМАЋИН ЗАВРШНИЦЕ 60. МЕЂУНАРОДНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ ТРКЕ КРОЗ СРБИЈУ

На конференцији за новинаре одржаној у Градској кући најављена је јубиларна, 60. Међународна бициклистичка трка кроз Србију која стартује 31. августа у Источном Сарајеву, а завршава 3. септембра у Новом Саду.

Том приликом, Град Нови Сад представљен је као домаћин последње етапе и завршнице трке, место где ће бити проглашени најбољи такмичари – победник последње етапе, победник трке у генералном пласману, најбољи такмичар на пролазним циљевима, најбољи такмичар на брдским циљевима, најбољи млади такмичар до 23 године и најбоље пласирана екипа на трци. У дугој традицији ове трке, град Нови Сад је већ 9 пута био домаћин етапе 1964, 1966, 1969, 1990, 2000, 2003, 2006, 2007, и 2009. године.

– Нови Сад је одувек био место важних дешавања, град у којем се одржавају велике и надалеко познате манифестације и значајна спортска такмичења еврпског и светског нивоа. Одувек је привлачио људе из земље и иностранства и може много тога да пружи како спортистима, тако и онима који у наш град долазе туристички. Зато је, на неки начин и логично што је домаћин циља, јубиларне 60. Међународне бициклистичке трке кроз Србију – рекао је Огњен Цвјетићанин и додао –  Ми препознајемо значај и традицију ове спортске манифестације и са великим задовољством смо је подржали. Ради се о највећој и најзначајнијој бициклистичкој трци у у овом делу Европе која окупља такмичаре из целог света. Сигуран сам да ће ова престижна трка бити одлично организована и да ће представити Србију и Нови Сад у најлепшем светлу. Позивам све љубитеље бициклизма да 3. септембра дођу у Нови Сад  и уживају у спектаклу.

Присутнима су се обратили и помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Аранка Биндер, председник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић, директор трке Владимир Куваља, Млађен Цицовић из Представништва Републике Српске у Републици Србији, заменик градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Заменик градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић је изразио задовољство што ће тај град другу годину за редом на старту дочекати бициклисте из целог света и истакао да то потврђује одличну сарадњу бициклистичких савеза Републике Српске и Србије. Он је додао да трка представља одличну прилику да се промовише Јахорина као туристичка дестинација.

Према речима директора трке Владимира Куваље спортски бициклистички караван чиниће 25 екипа из 30 европских и светских земаља, са око 160 такмичара сениорског узраста.

– Према пропозицијама, у такмичењу може да учествује 175 бициклиста и ја сам сигуран да ћемо ми ту цифру досегнути, јер је интересовање велико. Веома ми је драго што је старт трке у Источном Сарајеву, а циљ у Новом Саду. Трка је подељена у три етапе. Прва се вози од Јахорине до Златибора, друга од Мионице до Пожаревца, а трећа од Пожаревца, преко Београда до Новог Сада- објаснио је Владимир Куваља.

Трка кроз Србију део је „Еurope tour“ светског међународног календара Светске бициклистичке федерације.