ПАРК ПРИРОДЕ ЈЕГРИЧКА

Војвођанске.рс са својим новинарима, уз успешну сарадњу са Explore Novi Sad порталом који обухвата целокупну туристичку, гастрономску и културну понуду Новог Сада у сарадњи са Туристичком организацијом општине Темерин организавали су туристичку туру „Темеринска прича“. Цела тура је прелепа и садржајна, а за сам крај остављена је једна од најлепших атракција темеринске општине, вожња катамараном „Чигра“.

Укрцавамо се и крећемо у пловидбу на релацији дугој 7 километара, од Инфо центра до осматрачнице за птице. Вожња је удобна и пријатна и траје око сат времена. Парк природе „Јегричка“ представља заштићено подручје друге категорије од великог значаја, где се успостављају режими заштите другог и трећег степена. Простире се на територији општина Бачка ПаланкаТемеринВрбас и Жабаљ.

Предео је обрастао трском и великим бројем водених и мочварних биљака, од којих су многе заштићене, као на пример бели локвањ, мочварна папрат и дивљи овас. Исто тако богат је и животињски свет, а у току вожње могу се видети бројне врсте птица. Чапље, патке, гњурци, чигре, дивља гуска, еја мочварица и друге.

Кроз ову туру упознали смо се са историјом и културом Темерина и Бачког Јарка. Посетили смо Етно-парк „Брвнара“ у Бачком Јарку, а затим у Темерину дворац породице Сечен, Легат Карољ Барањи и завичајну кућу Тајхаз. Укупно траје четири до пет сати, а осмишљено је тако да се уз предах и забаву много тога може видети и научити.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.