ЗАВИЧАЈНА КУЋА ТАЈХАЗ У ТЕМЕРИНУ

Посетили смо завичајну кућуТајхаз у Темерину, по мишљењу стручњака једну од најбољих етно кућа у региону. Представља панонско равничарски тип куће, са традицијом градитељства мађарског становништва. У њој се могу видети предмети који су свакодневно употребљавани у складу са сељачким начином живота, а за разлику од музеја овде елементи нису означени. Сматра се да је ова такозвана набијача покривена кровом са трском постојала још давне 1850. године. Све изгледа као што је изгледало пре 150 година, као да сте после толико времена само откључали врата и ушли.

Могу се видети три просторије. У кухињи је домаћица проводила највише времена, и ту су предмети од глине и керамике, по чему су иначе Мађари у овом делу Војводине били познати. Гостињска соба се најмање користила, осим за госте, мајке са тек рођеном децом, штрикање и ткање, евентуално и као дневна док су ту гости.

Данашњи дневни боравак била је соба са фуруном која је грејала целу просторију. Постојала је традиција да најстарији члан буде најближе фуруни. Мушкарци су се углавном бавили мотањем и резањем дувана, жене ткале и шиле док су се деца играла. Ту су играчке и шеталица из тог времена. Овде су проводили највећи део дневног времена. Уз кућу је трем или гонг, штала и просторија са опремом за коње, њихово одржавање, кола за вучу.

Двориште и пратећи објекти током године користе се за уметничка догађања. Удружење ТАКТ односно Темеринска ликовно стваралачка колонија постоји већ 40 година и управља читавим овим простором од 2003. године. Преко ИПА фондова као и покрајинских извора финансирања успели су да прибаве средства и 2010. године почињу да праве спратни објекат, Стваралачку кућу која представља својеврстан дом уметника. То је простор за уметнике, њихове госте, пријатеље, место где ће стварати радове, одмарати. Урађена је у етно стилу, имају кухињу, купатило, радионицу и на спрату смештајне капацитете.

Активности које се одвијају у склопу завичајне куће Тајхаз су везане за развој културног туризма. Интересантно за појединце и организације који делују у креативном сектору, а заинтересовани за област примењене уметности и културног стваралаштва могу се овде пронаћи. Током лета се одржавају различите манифестације, књижевне вечери, презентације, музички програми, фолклор, изложбе. Поред ликовне колоније ТАКТ постоји још једна коју организује Културни центар и одржава се на Јегричкој. Због свих ових догађања радо ћемо се вратити у Темерин.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.