ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ДОНЕО НОВУ НАРЕДБУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обратио се представницима медија након састанка Градског штаба за ванредне ситуације, а поводом актуелне епидемиолошке ситуације. Он је нагласио да су постојали предлози за увођење ригорознијих мера, као и то да је ово вероватно последњи покушај да се избегне ванредна ситуација у граду, а да се то може постићи само одговорним понашањем грађана и поштовањем донетих мера.

– Подаци у вези са тренутном епидемиолошком ситуацијом на територији Новог Сада,  закључно са јучерашњим датумом, показују да је 55 новозаражених у граду, и да имамо укупно 469 активних случајева. Протеклог петка, 2. јула, тај број је износио 301, што показује да се крећемо у опсегу од 30 до 50 новозаражених дневно. Дошло је до повећања броја оболелих који имају такве симптоме да захтевају клиничко лечење, и њих је 10,3%, док је 89,7% оних са блажим облицима испољавања симптома. Углавном је у питању млађа популација, просек година заражених је од 30 до 50, а пензионери су и даље поприлично заштићени, јер нам је старија популација дисциплинована. Имајући у виду ове податке и све већу оптерећеност здравственог система, морам да похвалим здравствене раднике, који се лавовски труде и раде свој посао на најодговорнији начин. Отварањем нових ковид-амбуланти, боље и лакше се организује пријем све већег броја захтева пацијената за прегледима. Наша намера је да Нови Сад не буде потенцијално стециште ноћног живота за викенд, не улазећи у то да ли ће бити забране кретања у држави. Ми смо донели одређене мере које подразумевају скраћење радног времена угоститељских објекта до 23 часа, забрану организовања прослава у затвореном простору за више од 50 људи, док трговински објекти,  као и предшколске установе, морају да појачано врше дезинфекцију и предузимају друге превентивне мере – рекао је градоначелник Вучевић.

Циљ је да се не угрожава пословање највећег дела угоститеља, али и да се спрече окупљања у ноћним клубовима у касним сатима где је повећана концентрација људи. Друга тачка из Наредбе градског штаба се односи на дестимулацију окупљања људи на догађајима попут свадби, крштења и рођендана. Градоначелник је нагласио да су те мере временски ограничене у зависности од развоја епидемиолошке ситуације у граду, под условом да Влада не донесе одлуке које ће важити за целу државу.