НОВИ САД ДОБИЈА ЧЕТИРИ ЈАВНЕ ГАРАЖЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директори привредног друштва „Јавне гараже“ д.о.о. Нови Сад Јохан Брајтенедер и Вукајло Бабић закључили су Уговор о концесији за пројектовање, изградњу, управљање и одржавање јавних гаража на територији Града Новог Сада, са четири партије и то у Улици Модене, на углу Успенске и Шафарикове улице, код зграде Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине и на Тргу републике. Захваљујући реализацији тог пројекта Нови Сад ће добити четири јавне гараже по највишим светским стандардима.

Наиме, Уговор је потписан између Града Новог Сада којег заступа градоначелник Вучевић као Концедент и привредног друштва „Јавне гараже“ д.о.о. Нови Сад које заступају директори Брајтенедер и Бабић као Концесионари. То привредно друштво основано је од стране једне од највећих светских компанија у области изградње и управљања јавним гаражама „Best in Parking – Holding AG“ из Беча и домаће грађевинске компаније „Инобачка“  из Новог Сада.

– Веома сам задовољан што смо формално завршили први део овог заједничког посла и честитам партнерима на томе. Успешно смо спровели посао поверавања концесије за изградњу и управљање за чак четири јавне гараже у центру града и верујем да ће то решити један од највећих проблема са којима се Новосађани сусрећу, а то јесте недостатак паркинг простора. Желим да охрабрим наше партнере да што пре крену у реализацију тих пројеката, а ми ћемо се потрудити да обезбедимо све неопходне услове и дозволе, да би се несметано приступило процедурама пројектовања и изградње. Мислим да је добра одлука да се прво крене са реализацијом посла на две локације, а не истовремено на све четири, како би то и финансијски и организационо-технички могло бити боље организовано. На тај начин бисмо онда већ за три до четири године имали прву отворену гаражу у центру града. Надам се да ће се ускоро стабилизовати ситуација у вези са Ковидом 19 и у Аустрији и Србији и да ћемо бити у могућности да заједно обиђемо ове локације будућих гаража. Град ће увек штитити јавни интерес, а он није супротан приватном интересу, него су у оваквом послу комплементарни и зато постоје концесије, односно јавно-приватна партнерства. Срећни смо што долази велика аустријска компанија „Best in Parking – Holding AG“ која ће сарађивати са нашом новосадском компанијом „Инобачка“ и у том подухвату показати да велике европске и српске компаније могу да буду веома успешне заједно. Честитам на добијеној концесији, а нама је као локалној самоуправи веома драго да овакве компаније одлучују да послују у Новом Саду после готово четири деценије, што је свакако знак стабилности и сигурности која је увек неопходна ако желите озбиљне економске резултате – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Јохан Брајтенедер се захвалио на доброј сарадњи и истакао да је целокупан процес везан за концесију био веома квалитетан, професионалан, а да је документација за тендер одговарала највишим светским стандардима.

– Веома се радујемо што ћемо све пројекте завршавати заједно са предузећем „Инобачка“ и Градом Новом Садом као партнером. Србија је за нас седма земља у којој ћемо да послујемо и радујемо се томе да што пре оперативно почнемо да радимо на сва четири пројекта. Изградња јавних гаража ће омогућити Новом Саду да оптимално уреди центар града, да га оплемени да се боље уреди саобраћај и свеукупно побољша квалитет живота у граду. Радујемо се што са четрдесетогодишњим искуством комапније „Best in Parking – Holding AG“, можемо да допринесемо реализацији ових важних пројеката – рекао је Јохан Брајтенедер.

Вукајло Бабић из „Инобачке“ је нагласио да је та грађевинска фирма из Новог Сада веома поносна на чињеницу да учествује у изградњи тако великог саобраћајног пројекта, и то баш у граду у којем је компанија основана и ради.

– Имамо пројектантску и извођачку улогу, а уз то смо и мањински улагачи и као такви делићемо судбину Града Новог Сада следећих 40 година. Циљ нам је да што пре почнемо са пројектовањем прве две гараже. Хвала стручном тиму из градске управе који је на изузетно професионалан начин спровео цео процес, од концесионог акта и вођења преговора, до потписивања уговора – нагласио је Вукајло Бабић.