ОТКАЗАН ЈЕ ЂУРЂЕВАЧКИ ФЕСТИВАЛ ИЗВОРНОГ ПЕВАЊА – ОТКАЗАНИ ДЮРДЬОВСКИ ФЕСТИВАЛ ЖРИДЛОВОГО ШПИВАНЯ

Планирани наступи, организација и гостовања на разним концертима, манифестацијама и фестивалима од марта ове године нису организовани ни у  Културно-уметничком друштву „Тарас Шевченко” у Ђурђеву. Таква ситуација је због епидемиолошке ситуације, односно ширења корона вируса на подручју целе Србије, али и света.

Иако су на пролеће, доктори и стручњаци предпоставили да ће вируса бити умањено присутан, то се није остварило, па су многи концерти, фестивали и манифестације код нас, али и у иностранству отказани. Зато је недавно, на састанку Управног одбора Културно-уметнчког друштва „Тарас Шевченко” договорено да се овогодишњи Фестивал изворног певања „Да се не заборави” отказује, као и све друге организације које су испланиране у овој години. 

Фестивал је требао да буде одржан следећи викенд, у недељу 22. августа. Датум је одређен и отворен је јавни конкурс за пријављивање за учествовање на Фестивалу јер се ни касно у пролеће није знало каква ће бити ситуација у августу, ни да ли ће моћи, односно да ли ће бити препоручљиво да се организују већи скупови, па и Фестивал. Чланови Управног одбора су пратили актуелну ситуацију са корона вирусом, па је због њега донешена таква одлука.

Иначе, Фестивал изворног певања  „Да се не заборави” је ове године требао да буде организовани по осамнаести пут, осамнаесту годину за редом. Фестивалу сваке године има исте пропозиције и правила. На њему се такмиче певачке групе у извођењу русинких изворних песама, свака група изводи две песме, једну акапела, а другу са праћењем оркестра. Једно од правила за участвовање на том Фестивалу је и да сви чланови групе имају обучену русинску народну ношњу. Осим такмичарског дела, Фестивал сваке године има и ревијални део у ком углавном наступају певачке групе из иностранства.

УЧЕСТВОВАЊЕ НА ОН-ЛАЈН ФЕСТИВАЛУ

Опет због заустављања ширења корона вируса, чланови Културно-уметничког друштва „Тарас Шевченко” ове године нису имали планирани наступ на Фестивалу „Лемковска ватра” у Ждињи у Пољскеј. Али су учествовали на њему, он-лајн. Зато су чланови ђурђевачког Друштва прошлог месеца снимили видео снимак на ком су извели свој програм у ком су наступили – рецитаторска, певачка и фолклорна секција, као и њихова оркестра. Тај снимак је пуштан за време Фестивала у Ждињи.

 

Текст и фото: С. Саламун 

 

ОТКАЗАНИ ДЮРДЬОВСКИ ФЕСТИВАЛ ЖРИДЛОВОГО ШПИВАНЯ           

Заплановани виступи, орґанизация и госцованя на рижних концертох, манифестацийох и фестивалох од марца того року у подполносци нє витворени анї у Културно-уметнїцким дружтве „Тарас Шевченко” у Дюрдьове. Така ситуация пре нєвигодну епидемиолоґийну ситуацию, односно ширенє корона вирусу на подручю цалей Сербиї, алє и у швеце.

Гоч вяри дохторе и фаховци нагадовало же на лєто вирус будзе зменшано присутни, таке ше нє витворело, та велї концерти, фестивали и манифестациї у нас, алє и иножемстве отказани. Прето, нєдавно на схадзки Управного одбора Културно-уметнїцкого дружтва „Тарас Шевченко” догварене же ше тогорочни Фестивал жридлового шпиваня „Най ше нє забудзе” одказує, як и шицки други организациї котри плановани за тот рок.

Фестивал мал буц отримани шлїдуюцого викенду, на нєдзелю 22. авґуста. Датум одредзени и отворени явни конкурс за приявйованє за учатвованє на Фестивалу понеже ше позно вяри нє знало яки будзе стан у авґусту и чи годно, односно чи будзе препоручлїве орґанизовац було яки сходи та и Фестивали. Члени Управного одбору провадзели актуалну ситуацию з корона вирусом, та пре таке принєшена така одлука.

Иншак, Фестивал жридлового шпиваня „Най ше нє забудзе” того року мал буц орґанизовани по осемнастираз, осемнасти рок за шором. На Фестивалу каждого року исти пропозициї и правила. На нїм ше змагаю шпивацки ґрупи у виводзеню руских жридлових шпиванкох, кажда ґрупа виведзе по два шпиванки, єдну акапела, а другу зоз провадзеньом оркестра. Єдно з правилох за участвованє на тим Фестивалу и же би шицки члени ґрупи маю облєчиц до руского народного облєчива. Крем змагательней часци, на Фестивалу каждого року орґанизована и ревиялна часци у котрей углавним наступ маю шпивацки ґрупи зоз иножемства.

 

УЧАСТВОВАНЄ У ОН-ЛАЙН ФЕСТИВАЛУ

 

Заш пре застановйованє ширеня корона вирусу, члени Културно-уметнїцкого дружтва „Тарас Шевченко” того року нє витворели плановани виступ на Фестивалу „Лемковска ватра” у Ждинї у Польскей. Алє мали учесц на нїм, он-лайн. Члени дюрдьовского Дружтва прешлого мешаца зняли видео знїмок на котри виведли свою програму у котрей участвовали вецей секциї – рецитаторска, шпивацка, фолклорна и оркестра. Тот знїмок пущани под час Фестивалу у Ждинї.

 

Текст и фото : С. Саламун