НА КРСТАРЕЊУ ДРИНОМ

Редакција Грађанског листа је имала задовољство да присуствује прелепом крстарењу Дрином коју организује Туристичка организација Таратоурс из Бајине Баште. Тура започиње на језеру Перућац, где се путници укрцавају. У сигурним рукама искусног капетана и вредне посаде кренули смо на незаборавну пловидбу  дугу 52 км од хидроелектране Бајина Башта до Вишеграда.

Брод „Гризли 2“ типа катамаран има капацитет од 140 места. На првом нивоу се налази затворен салон, док је на другом нивоу отворена палуба. Комфоран и удобан, опремљен свиме што је потребно за право уживање у чарима пловидбе. Прва 24км смо на граници две државе, са леве стране је Република Србија, а десне Република Српска а после тога читавом површином језера улазимо у пловне воде Републике Српске. Такође је интересантно да пловимо између Националног парка Тара, који је један од симбола читавог овог краја, и Националног парка Дрина који је фази успостављања стандарда заштите.

Успут видимо десетине кућица на води, неколико мањих кањона, Студентски камп Џанићи, средњовековна утврђења, слушамо о историји, пореклу назива реке. Видимо како варира ширина кањона који је исклесала ова моћна и силна река огромног хидропотенцијала, настала од Таре и Пиве.

Видиковци су један од заштитних знакова планине Таре. Биљешка стена, Црњесково на Калуђерским барама, Соколарица и наравно најпознатија Бањска стена. Поглед на кањон реке Дрине никог не оставља равнодушним. Слушамо о разлозима зашто је овај бисер природе проглашен Националним парком прве категорије под заштитом државе.

То је пре свега велики број и очуваност и биљних и животињских врста. Најпознатија је свакако Панчићева оморика, односно српска смрека, која проноси име Србије кроз читав свет. Од 150 врста птица, можемо видети сиву чапљу, корморане, патке. Највећи део планине је покривен шумом, која је испресецана обележеним планинарским и бициклистичким стазама. Фасцинантни црни борови на голој стени надвијају се над нама.

Овом чудесном реком која је због специфичне зелене боје позната у народу као Зеленика или Зеленка крстаримо све до Вишеграда где проводимо незаборавне тренутке, а затим нас брод враћа на место поласка. Уколико сте у близини свакако препоручујемо ову пловидбу која се дуго памти.

Ако као и ми размишљате како доћи до Перућца, агенција Ника травел је организовала поласке из Новог Сада, Београда, Руме, Сремске Митровице, Шапца, Ваљева, а следећа авантура је планирана за 30.08.2020. Успут нас је љубазни водич агенције водио на места која би штета било пропустити, легендарна кућица на Дрини, Капија Подриња и речица Врело коју због дужине од 365м зову Година. То је прилика да фотографијама овековечите ово чаробно путовање.

За Грађански лист текст и фотографије: Ивана В.