ОСВЕШТАНИ ЗЕМАЉСКИ ПЛОДОВИ ПОДЕЉЕНИ СА НАЈБЛИЖИМА – ПОШВЕЦЕНИ ЖЕМОВО ПЛОДИ ПОДЗЕЛЄНИ З НАЙБЛЇЗШИМА

ФОТО 1

 

Верници гркокатоличке цркве Рођење Пресвете Богородице у Ђурђеву, који славе по јулијанском календару, данас 19. августа прославили су празник Преображење Господње. Службу је служио свештеник о. Михаил Холошњај који је у свом говору на Служби рекао да се данашњи дан слави не само да би се сетили историје, али и да би смо схватили да је наше унутрашње, духовно преображење, у потпуности могуће. Али и да је Преображење Господа нашег Исуса Христа, моменат када су његова три ученика, Петар, Јоан и Јаков видели Исуса са пророком Мојсијем и Илијом. Видели су Исуса у његовој боженственој стварности. Зато свештеници имају задатак да преносе другима ове речи и наговештај свима нама какву нам је стварност Бог припремио ако будемо веровали у њега и ако будемо имали поверења да он може да преобрази нашу земаљску стварност. Тешко ју је описати, јер су наше речи за то неподпуне. Овај празник је као сунце које улива живот и освежава све што је у тами.

Ово богослужење се може погледати на Фејсбук профилу о. Михаила Холошњаја https://www.facebook.com/mihail.holosnjaj.14 , јер је данас у 10 сати преподне био пренос уживо. На том профилу можете редовно пратити богослужења из ђурђевачке гркокатоличке цркве.

ЈЕДАН ОД 12 НАЈВЕЋИХ ПРАЗНИКА

Преображење спада у дванаест највећих хришћанских празника, које се на Истоку слави од VII века. Са њим се слави догађај у Јевангелијама када се Исус на гори Тавор, пред три његова одабрана ученика преобразио и показао своју божију природу. На тај празник се у цркви освешта воће, у знак захвалности Богу за те земаљске плодове, а које верници после Службе односе својим кућама и деле са својим најближима.

И НА СЛУЖБУ СА МАСКОМ

Богослужења се у ђурђевачкој гркокатоличкој цркви служе се по истом распореду као и до сада. Поштују се и све мере заштите од вируса ковид-19. Верници на Служби  носе маске на лицу и поштују потребну међусобну раздаљину, и на тај начин чувају своје и туђе здравље, какве су препоруке и из уреда епархија Светог оца Миколаја Руски Крстур.

За војвођанске.рс : С. Саламун 

 

ПОШВЕЦЕНИ ЖЕМОВО ПЛОДИ ПОДЗЕЛЄНИ З НАЙБЛЇЗШИМА

Вирни грекокатолїцкей церкви Рождества Пресвятей Богородици у Дюрдьове, котри шведкую по юлиянским календаре, нєшка 19. авґуста, на Велькей Служби Божей преславели швето Преображенє Господнє. Службу служел домашнї священїк о. Михаил Холошняй котри у своєй казанї гварел же тот дзень нє шветкуєме лєм прето же би ше здогадли на историю, алє и же бизме похопели же нашо нукашнє, духовне преображенє, цалком можлїве. Алє и же Преображенє Господа нашого Исуса Христа, то момент кед його три ученїки, Петро, Йоан и Яков видзели Христа зоз пророками Мойсейом и Илийом. Видзели Исуса у його божественей стварносци. Прето священїки маю задачу преношиц другим тоту славу и нагадованє шицким нам яку нам стварносц Бог порихтал кед будземе до ньго вериц и мац довирия же вон може преображиц нашу жемску стварносц. Чежко ю описац, бо нашо слова за таке нєдостаточни. Тото швето таке як слунко котре улїва живот и ошвицує шицко цо у цмоти.

Тоту Службу мож опатриц на Фейсбук профилу о. Михаил Холошняй https://www.facebook.com/mihail.holosnjaj.14 , понеже було уживо преношенє нєшка дополадня на 10 годзин. На тим профилу мож поряднє провадзиц Служби Божи з дюрдьовскей грекокатолїцкей церкви.

ЄДНО ОД 12 НАЙВЕКШИМ ШВЕТОХ

Преображенє спада до дванац найвекших християнских шветох, хторе ше на Востоку преславює од VII вику. З нїм ше преславює подїя записана у Євангелийох кед ше Исус пред трома вибранима ученїками преображел на гори Тавор и указал свою божу природу. На тото швето ше у церкви пошвеца овоц, як подзекованє Богу за тоти жемски плоди, а котре парохиянє потим однєсли до обисца и подзелєли зоз своїма найблїзшима.

И НА СЛУЖБУ З МАСКУ

Служби Божи ше у дюрдьовскей грекокатолїцкей церкви отримую ше по истим розпорядку як и потераз. Почитую ше шицки мири защити од вирусу ковид-19. На Службох вирни ноша маски на лїцох и почитую достаточне медзисобне розстоянє, и на таки способ чуваю свойо и цудзе здравє, яка препорука и зоз уряду владичества Святого оца Миколая Руски Керестур.

 

За войводянски.рс : С. Саламун