ПОТИСКА ВИНА ВИНАРИЈЕ БОТИЋ

Редакција Војвођанских је на туристичкој тури „Чурушки шпацирунг“ била гост најбољих овдашњих пољопривредних произвођача. Посетили смо винску кућу Ботић и уз угодну причу дегустирали најбоља потиска вина. Виноградарство и винарство имају дугу традицију на овим просторима, а најбољи пример видимо на адреси Петра Коњовића 29 у Чуругу.

Домаћин нас је увео у такозвану прераду, где се грожђе допрема, темперира односно хлади или греје зависно од типа вина и где младо вино проведе све до марта. Након тога силазимо у подрум и ту се налази Винарија Ботић. Традиција у производњи и узгоју винограда почиње између два рата. Господин Гаврило Ботић је четврта генерација и свој први виноград је засадио 1991. године. Производња је маханизована а у засаду тренутно има око два хектара, што белих што црних сорти.

Дегустација по обичају почиње од белог вина, а између различитих укуса добијамо хлеба и гушчије масти са паприком. У винарији Ботић не раде се велике количине, до 10 хиљада литара вина а одржава се квалитет. Прво пијемо Рајнски ризлинг, Совињон бели, Шардоне и бела Тамјаника, купажиран. Сва вина се купажирају, односно мешају, и тако се добијају захвална вина, препознатљива. Свака година има своју сорту којој одговарају услови, тако да увек једна од њих носи, а све су сорте квалитетне. Вино је увек допадљиво и лепо, јер оптерећења односно род нису велики, тако да и у најлошијим годинама буде квалитетно вино. Сортна вина су много скупља јер су изражајнија, и треба да им се погоди година.

Прелазимо на розе од Франковке, Каберне Совињон и Блан, Гаме бојадисера и црна Тамјаника, односно Мускат Ружа. Земљиште на коме се налази виноград изузетно је добро за бела и розе вина. Црно вино пијемо од истих сорти које једна другу допуњују, само је ствар колико дуго грожђе лежи на покожици да добије боју. У овој винарији производи се и право десертно вино. Неки од назива су Чинги Линги, Розета и црно вино Гаврош.

Већ две деценије вина винарије Ботић су добитници високих признања на домаћим и међународним смотрама. Од значајнијих ту су две златне медаље из Вршца а једном приликом је розе био први у међународном оцењивању. Видимо и посебно интересантну награду „Европски вински витезови Свети Георгије“ на турниру у розеу. Прошле године у октобру одржано је такмичење у Бечу на ком је учествовало 1700 винарија из 42 земље света, а резултат су две сребрне медаље. Традиција и посвећеност увек уроде квалитетом који представља највећу награду за правог домаћина и љубитеље вина.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.