РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

Посетили смо некадашњи Бечкерек и Петровград а данашњи Зрењанин. Топао летњи дан и време недељног ручка готово су испразнили град а ми смо у миру и натенане истраживали нашу нову дестинацију. По свему судећи ово је почетак једног дивног пријатељства.

Зрењанин је град са 4 трга. Трг слободе је централни трг на ком се налазе Градска кућа, Народни музеј, Народно позориште, Савремена галерија, Градска библиотека, Римокатоличка катедрала, хотел „Војводина”. Овде се одржава традиционална дечја манифестација „Буђење пролећа“. Са овог трга је у свет послата дивна слика око 1000 матураната који су након завршетка средње школе заплесали познати плес „кадрил“. Такође је ово место излагања паноа фотографија најбољих зрењанинских средњошколаца и студената, стипендиста града.

Зрењанин називају и „Град мостова”, јер их је чак десет премостило реку. Бегеј је од велике важности, повезује српски са румунским Банатом, односно Темишваром. У току је пројекат који за циљ има измуљавање Бегеја. Такође и шеталиште испред Музеја пива је заблистало новим сјајем. У плану је сређивање читаве обале, на радост Зрењанинаца и њихових гостију, да уживају у погледу на овај украс града.

У Зрењанину се готово целе године дешавају манифестације. Најпознатија је свакако „Дани пива“, једна од највећих у земљи, сa традицијом дугом преко 30 година. Зрењанинска пивара основана 1745. године спада у најстарије на Балкану. Један од највећих велепоседника у Војводини, Лазар Дунђерски 1878. године купује и значајно проширује пивару доводећи најбоље архитекте из Прага који су осмислили прелеп комплекс зграда. Сада док прелазимо диван пешачки мост видимо обновљену палату Дунђерски и Музеј пива са већ постојећом старом Пивницом.

„Дани пива“ представљају својеврсни бренд града Зрењанина. Последње недеље августа посети га око пола милиона људи. Тада настаје прави фестивалски град, јер се упоредо одвија више мањих фестивала. Нажалост због ситуације ове године није могуће одржати манифестацију. Ипак је у уторак, 25. августа симболично макар на кратко одат омаж Данима пива који су требали да почну по 35. пут. Са Трга слободе кренули су фијакери и улицама Зрењанина девојке обучене у народне ношње делиле су Зрењанинско пиво. Надамо се да ћемо наредне године доћи у посету и присуствовати спектаклу у свом пуном сјају.

За Грађански лист, текст и фотографије: Ивана В.