СПРЕЧЕНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛЕКОВА

Цариници су се у претходних неколико дана на граничном прелазу Хоргош чешће суочавали са покушајима путника, како страних тако и домаћих, да прокријумчаре веће количине лекова у личном пртљагу – најчешће седатива и антидепресива.

Последњи такав случај забележен је после поноћи на улазу у Србију, када је на ред за редовну контролу пристигао мерцедес немачких регистарских ознака којим су ка Турској путовала двојица турских држављана привремено настањених у Немачкој.

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве, 30-годишњи возач и његов 4 године старији сувозач, одговорили су да немају, јер са собом носе само личне ствари.

Међутим детаљан преглед возачевог пртљага открио је да се у његовим коферима поред уобичајних ствари, налази 9 ампула хормона и 264 кријумчарена лека који се налазе на листи забрањених, а да притом путник не поседује никакву медицинску документацију којом би потврдио неоходност њиховог коришћења.

У возачевом пртљагу се тако нашло 80 таблета лека “Pregabalin 150mg“, 105 таблета лека “Pregabalin 100mg“, 60 таблета лека “Danabol 10mg“, 9 ампула хормона “Testosteron 250mg“, као и 19 таблета лека “Diazepam 10mg“.

Возач је потом предат полицији у даљу надлежност, док су лекови привремено одузети, а против путника ће бити поднета и кривична пријава.

Претходних дана на излазу граничног прелаза Хоргош спречене су још три путнице, српске држављанке, да у пртљагу преко границе пренесу укупно око 500 разних седатива и антидепресива.

Тако су цариници у торби 34-годишње Београђанке пронашли 206 таблета лекова “Bensedin“ и “Citalex“, у личном пртљагу 22-годишње Шапчанке нашло се и 176 таблета лекова “Ksalol“ и “Elicea“, док је 28-годишња Аранђеловчанка у путну торбу коју је сместила у унутрашњост аутобуса спаковала и 78 таблета лека “Bensedin“. 

Према статистици којом располаже Управа царина од почетка ове године заплењено је око пола милиона појединачних доза разних лекова, што је количина одузета на нашим граничним прелазима током читаве 2019. године.