НАСТАВЉЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА PARAINSPIRED

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез присуствовао је данас у Инђији егзибиционом мечу у стоном тенису за особе са инвалидитетом, који је организован као завршни корак у реализацији пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired“.
Пројекат је финансиран средствима Европске уније у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина. Вредност пројекта је 263.000 евра, а учешће Европске уније је 224.000 евра. Партнери у релизацији пројекта су Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, Општина Инђија и Фонд европски послови, а носилац пројекта је Покрајински секретаријат за спорт и омладину.
„Бенефити овог пројекта су за нас вишеструки“, истакао је овом приликом Владимир Батез и додао да је само донација у опреми, кроз коју се помаже развој спорта инвалида, у вредности од 74.000 евра.
„Добили смо комби који је прилагођен особама са инвалидитетом, десет инвалидских колица, пет столова за стони тенис са комплетном опремом, као и различите спортске реквизите који су подељени на територији целог Срема. Такође, урађено је истраживање о томе које су потребе особа са инвалидитетом у Срему и Босни и Херцеговини у области спорта, одржан је низ едикација спортских стручњака за рад са особама са инвалидитетом, а објављене су и стручне публикације у вези са овим пројектом“, рекао је Батез.
„Посебно се захваљујем Општини Инђија на подршци, као и нашим параолимпијским шампионима који су се у пројекат укључили од самог почетка – Златку Кеслеру, Борислави Перић Ранковић, Митру Паликући и Александру Јевремовићу.
Он је истакао да је задовољан оним што су партнери на пројекту заједнички урадили и додао да је ово добар показатељ да и кроз пројекте могу да се пронађу алтернативна средства за унапређење и развој спорта.
У егзибиционом мечу рекете су укрстили параспортисти из Бања Луке и Новог Сада. Репрезентативац из Босне и Херцеговине, Харис Сибиновић казао је да је захвалан на позиву за меч, те да се посебно радује сусрету са Бориславом Перић Ранковић и Митром Паликућом, репрезентативцима Србије, окићеним олипијским одличјима у пара стоном тенису.
„Овај пројекат допиноси промоцији особа са инвалидитетом кроз спорт и њиховој социјализацији у друштву“, казао је Сибиновић.
Прослављена шампионка у пара стоном тенису Борислава Парић Ранковић посебно је нагласила да је вредност овог пројекта у томе што особе са инвалидитетом покреће да се баве спортом.
„Уједно је остварена и сарадња са Олимпијским комитетом Босне и Херцеговине и надамо се да ће се многе гране спорта препозанти у заједничким пројекима“, нагласила је наша шампионка и додала да је ова сарадња добар почетни корак за стварање бољих услова за бављење спортом будућих спортских генерација и шампиона.
Представник Општине Инђија Марко Гашић, који је уједно и члан пројектног тима, казао је да је Општина Инђија као партнер у овом пројекту задовољна што је допринела афирмацији спортског ангажовања особа са инвалидитетом и успостављању сарадње са партнерима из Босне и Херцеговине.
„Спортска опрема и реквизити које смо добили допринеће унапређењу спортске активности особа са инвалидитетом, а из општинских буџетских средстава ће се и у наредном периду подстицати пара спорт“, рекао је Гашић.
Следећег викенда у Сарајеву се организује егзибициони меч у пара дисциплини седеће одбојке и тиме се завршава реализација пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“