РАДОЈЕВИЋ: ОБАВЕЗА ДРЖАВНИХ ОРГАНА ЈЕ ДА ОБЕЗБЕДЕ ПРЕДУСЛОВЕ ЗА ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНЕ ПРОИЗВОДЕ НА ТРЖИШТУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић рекао је данас на отварању 24. Међународне научне еко-конференције и 11. по реду конференције посвећене здравствено безбедној храни, да је обавеза државних органа да обезбеде све неопходне предуслове који ће од њиве до трпезе омогућити здравствено безбедне производе на тржишту за наше домаће потрошаче.
„Покрајинска влада је, преко ресорног покрајинског секретаријата, акценат ставила управо на овај концепт. О томе говоре и значајна финансијска средства која смо издвојили, у циљу обезбеђивања здравствено безбедне хране“, рекао је Радојевић.
Он је додао да су у претходне четири године значајна средства уложена у уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта. На тај начин је очишћено преко 1,2 милиона квадратних метара земљишта, што је допринело заустављању деградације пољопривредног земљишта.
Када је реч о неопходним условима за производњу здравствено безбедне хране, Радојевић је истакао да Покрајинска влада огроман допринос даје преко финансирања стручних саветодавних служби, пре свега преко Прогнозно-извештајне службе, која благовремно и на адекватан начин лоцира штетне организме, појаве болести и даје препоруке пољопривредним произвођачима како адекватно, благовремено и уз поштовање струке и науке да делују са хемијским препаратима.
„Уверен сам да је готово милијарду динара колико смо уложили у мандату ове Покрајинске владе у Прогнозно-извештајну службу и пољопривредно светодавство значајно допринело унапређењу адекватне дистибуције информација од стране струке ка пракси, то јест ка конкретним пољопривредним произвођачима“, рекао је Радојевић.
Секретар Радојевић је још напоменуо и да је у сточарству неопходно смањити учећше антибиотика, хормона и свега онога што може негативно да утиче на крајњи производ.
„И у овом сегменту пољопривредне стручне службе дају адекватне савете. Ми инсистирамо на томе да је неопхопдно слушати глас струке и науке, јер у 21. веку не можемо препустити случају пољопривредну производњу“, казао је Радојевић и додао да када је реч о концепту здравствено безбедне хране, одговорност мора бити на сваком учеснику у том ланцу, од примарне производње, прерађивачке индустрије, до пласмана на тржиште.
Као и претходних година конференција је одржана у Покрајинском заводу за заштиту природе, а већ пету годину заредом подржана је од стране Уједињних нација. Програм конференције и овога пута обухвата све значајније чиниоце који одређују и утичу на здравствену безбедност хране, као што су: еколошки услови, земљиште, вода, ваздух, затим технологија прераде, паковања, транспот, као и образовне, здравстве и правне услове, одрживи развој и друго.
На отварању су се присутнима у име организатора обратили академик Рудолф Кастори, предсеник Научног одбора конференције и председник Еколошког покрета Нови Сад, Никола Алексић, председник Организационог одбора конференције и директор Еколошког покрета Нови Сад, као и Оливер Фојкар у име Покрајинског завода за заштиту природе.