POVRATAK – (program „Druga scena“) Pozor! Pozorje! - piše Dragoljub Selaković

reditelj: Dejvid Glas; produkcija: Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

igraju: Alisa Lacko, Aleksandra Pejić, Grrigorije Jakišić, Ena Entina Gucunski, Isidora Vlček, Tatjana Mateša, Urođ Mladenović, Olga Perović

Sedmo veče ovogodišnjeg Pozorja je, po svemu sudeći, bilo „zatišje pred buru“, zbog raznih uklapanja i otkazivanja predstave iz Budimpešte, zbog tehničkih razloga (rasformiranje ansambla zbog ne potpisanih ugovora), o čemu smo ranije pisali, sinoć je publika imala priliku da vidi dve predstave iz nezvaničnog programa. Prvo smo na Kamernoj sceni SNP-a gledali „Povratak“ u režiji Dejvida Glasa, u okviru programa „Druga scena“.

U promišljanju budućnosti i edukacije mladih umetnika iz Novog Sada, Srpsko narodno pozorište je još pre dve godine otpočelo saradnju sa Dejvidom Glasom (Velika Britanija) jednim od svetski najpoznatijih i najpriznatijih umetnika iz domena fizičkog teatra. Glas je dobitnik nekoliko značajnih međunarodnih nagrada i priznanja. Završio je Lekokovu školu fizičkog teatra gde su se obrazovali Grotovski, Piter Bruk, Etjen Dekro… Danas važi za vodećeg međunarodnog pozorišnog instruktora koji je podučavao i uticao na tri generacije pozorišnih stavaralaca među kojima su Sajmon Mekburn, Ema Tompson, Amit Lehov, Pol Hanter… Radio je u više od 70 zemalja u svetu.

Predstava je rezultat samo jedne u nizu višednevnih intezivnih radionica i predstavlja završetak prvog dela istraživanja koje će se u većem delu nastaviti tokom sledeće godine. U projektu učestvuju, pored mladih članova i stalnih saradnika SNP-a i slobodni umetnici uz Novog Sada.

„Povratak“ koristeći pokret i telo ispituje uticaj nasilja, kolektivne prošlosti na buduće generacije a mišljenja smo da će saradnja sa ovim vrsnim stručnjakom ostaviti dubok trag u budućem radu i razvoju ove poletne ekipe koja nam se predstavila u ovom žestokom i dinamičnom nastupu.

Nakon ovog zanimljivog eksperimenta, kao dodatni specijalni program, za ograničen broj gledalaca, na više lokacija ispred i u samoj zgradi SNP-a, je imao priliku da prisustvuj projektu imerzivnog karaktera, „Lounli planet“ ( Lonelly planet), sa namernim izbegavanjem klasičnog scenskog prostora. Za koncept, tekst i izvođenje ove „turističke ture kroz dis(u)topiju“ su bili odgovorni: Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar i Igor Koruga.

Pet vrsnih dramaturga i mladih dramskih pisaca koji imaju značajan uticaj na pozoršni život su pokušali da prenesu svoja promišljanja na aktuelnu globalnu, pandemijsku i političku situaciju. Zbog ograničenog broja prisutne publike i zbog problema subjektivne prirode (privatne zauzetosti), potpisnik ovih redova nije prisustvovao ovom izvođenju pa se uzdražava od komentara tako da vam infromativno prenosimo fotografije proverenog majstora Branislava Lučića.

U iščekivanju poslednje predstave u takmičarskoj selekciji a nakon toga i odluke žirija o ovogodišnjim dobitnicima najprestižnijih teatarskih nagrada na ovim prostorima cenjeno čitateljstvo pozdravljamo, „Umetnost je moguća i u nemogućim uslovima“!

Foto: Branislav Lučić