МАЈКИНА РАДИОНИЦА ИЗ БАНОШТОРА

На адреси Светозара Марковића 86 у Баноштору дочекала нас је Радослава или Радица Јанковић, коју од миља зову још и Мамика. Пре око десет година са својом креативном породицом основала је Мајкину радионицу у којој можете наћи шта год замислите од ручног рада, а све у знаку Баноштора, Срема и Војводине. Мотиви кућица, бундева, булки, сунцокрета или грожђа као и свега што ви пожелите нижу се на уникатним предметима а могу послужити као сувенир или поклон са употребном вредношћу.

Уз домаћи сок од вишања и кифлице слушамо шта све у понуди има наша вредна домаћица. Ручно сликају на фраклићима, кутијама, варјачама, магнетима, јастуцима, хоклицама, чак и креденцима. Шију кецеље и еко кесе, кесе за хлеб односно хлебаре, подметаче, куварице а затим их украшавају везом. Свако је пронашао своју склоност, старија ћерка слика, млађа везе, сестра је новинарка, мама шије, везе и трукује а Радица ради скоро све. Труковање је стари занат где са шема преносите мотиве на платно. Све је заправо почело са око хиљаду шема које су добили у наслеђе од баке.

rptnb

Видимо осликану дрвену кутију са украсима од глине, баношторском лозом, каменчићима са Дунава, све аутентично из овог краја. Радица воли да рестаурира стари намештај који даје топлину и рустичност а и да комбинује старо са модерним. Овде можете пронаћи оригиналне поклоне за сваку прилику, раде се и декорације за свадбе, крштења, рођендане, славе. У селу постоји инфо центар са сувенирницом где су изложени њени радови. Пуно је производа отишло за иностранство а раде и по поруџбини како би свако добио по својој жељи и укусу. Баве се паковањем, праве аранжмане од воћа и поврћа. Мало је тога што они не раде.

У овој старинској кући са прелепим двориштем одржавају се радионице за децу и одрасле као вид креативног туризма. Лети може бити и до педесет особа. Ранијих година организовали су Ускршње чаролије за децу са шетњом, доручком, шарањем јаја. Планинари у својим пешачким турама могу свратити овде да се окрепе.

Из свега овога произишло је и сеоско туристичко домаћинство „Олор“ које нуди апартмане на локацији пар минута од ове куће, укупног капацитета до 14 особа. Регистровано је на сајту booking.com и већ су имали посете Словенаца, Италијана, Турака, Чеха, Молдаваца, Руса и сви су презадовољни. Постоји могућност организовања оброка по договору. Класичан војвођански недељни ручак, супа, сос, месо, колач. Па чак и развлачене пите за које је супруг прави мајстор. Идеја је да се запосле људи из села, да све сировине буду из Баноштора и оближњег Свилоша. Домаћинство негује традицију пријатељства и сарадње са чувеном Винаријом Шијачки па гости могу у сваком тренутку уживати у њиховим изврсним винима, а могуће је организовати и посету винарији. Ето идеје за пријатан одмор и боравак у природи, крај Дунава, уз уживање у правим домаћим специјалитетима.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.