НА ХОРГОШУ ЗА ВИКЕНД ЗАПЛЕЊЕНО СКОРО 150.000 ЕВРА

Цариници су током протеклог викенда на граничном прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом, открили три покушаја кријумчарења девиза и запленили готово 150.000 евра.

Свакако је најинтересантнији последњи случај откривен у касним сатима 4. октобра када је за детаљан преглед на улазу у земљу издвојен „BMW“ немачких регистарских ознака, којим је из Немачке ка Прешеву сам путовао 50-годишњи држављанин Републике Србије албанске националности.

На питање да ли има нешто за пријављивање путник је рекао да осим личних ствари и око 10.000 евра нема ништа друго.

Да путник није рекао истину испоставило се већ на самом почетку контроле, када је у простору за резервни точак, у поду пртљажника, пронађена платнена торба, у којој је поред електричне пумпе за гуме било сакривено 35.000 евра и 9.000 америчких долара.

Даљом контролом је и у унутрашњости патика, спакованих у једну од торби са личним пртљагом, пронађена коверта са 36.610 швајцарских франака.

Осим тога, у новчанику путника се нашло још око две и по хиљаде евра, поред пријављених 10.000 евра, пронађених у џепу тренерке коју је путник носио на себи.

Због покушаја кријумчарења преко 96.000 евра у различитој валути, путника су заједно са возилом и заплењеним новцем преузели полиција и тужилаштво.

Пар сати раније, исте ноћи, непријављене девизе пронађене су и код 51-годишњег држављанина Црне Горе.

Он је сам путовао аутомобилом „BMW“ немачких регистарских ознака, рекавши приликом сусрета са цариницима на улазу у земљу, да сем личног пртљага и око 8.000 евра нема ништа да пријави.

Детаљном контролом у џеповима прслука који је путник носио на себи пронађено је 35.000 евра, док је у новчанику имао око 3.000 евра.

Након што му је враћен дозвољени износ девиза, уз потврду о покренутом прекршајном поступку, привремено је задржано готово 28.000 евра.

Претходне вечери је на овом прелазу за детаљан преглед на улазу у земљу издвојен „ауди“ аустријских регистарских ознака, којим су путовала двојица држављана Србије из околине Сремске Митровице.

И они су поновили причу о томе да немају ништа да пријаве сем личног пртљага, показавши цариницима своје торбице у којима су заиста имали по 10.000  колико се може носити преко границе без пријављивања.

Међутим, личним претресом је у џепу јакне коју је 46-годишњи возач ромске националности носио на себи, пронађено још 25.100 евра.

Непријављени новац ће бити задржан до окончања прекршајног поступка пред судом.