ПРЕДСЕДНИК МИРОВИЋ ОБРАТИО СЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ ЗЕМАЉА РЕГИОНА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на Конференцији српских националних организација из земаља региона, која се одржава у Матици српској, а на којој учествују организације из Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије.

Поздрављајући учеснике скупа, председник Мировић рекао је да је Покрајинска влада у протекле четири године учинила конкретне ствари и направила значајне кораке у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона.

„Учинили смо много како бисмо Србе из региона повезали са матицом. Ово је непрестана борба која траје вековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништо, писмо, језик и традицију“, рекао је Мировић, оцењујући да Матица српска управо ту мисију има од 1826. године.

Председник је подсетио на то да је потписан стратешки документ о сарадњи који је повезао Војводину и Републику Српску и који је, како је оценио, донео конкретне резултате јер је реализован читав низ заједничких акција у областима културе, привреде и повезивања локалних самоуправа.

„Наставили смо са издашнијом финансијском подршком нашим институцијама у Мађарској и Румунији, помогли смо организацијама у Хрватској, а први пут Покрајинска влада помогла је и српске институције у Црној Гори“, казао је Мировић.
Он је навео да постоји потреба за конкретнијим учешћем на пројектима очувања наше баштине, пре свега на територијама Албаније и Македоније.

„Темама опстанка и очувања идентитета нашег народа увек ћемо се бавити и бићемо увек поносни на то што помажемо српски народ и његове установе и организације у земљама у окружењу“, истакао је председник Мировић.

Председник Матице српске Драган Станић рекао је да сви заједно морамо бити окупљени око једне идеје, идеје да унапредимо Србију и српски народ где год да живи.