ОПЕНС ФУНКЦИОНИШЕ И НАКОН ГОДИНЕ ТИТУЛЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић састали су се у Креативном дистрикту у будућем Омладинском центру ОПЕНС како би разговарали о досадашњим резултатима и плановима за будућност те организације. Како је том приликом истакнуто ОПЕНС је кроз програме у претходном периоду окупио 500 000 младих људи и значајно допринео омладинској политици и повећаном учешћу младих у друштвеном и политичком животу. Вукашин Гроздановић захвалио се градоначелнику и министру на подршци и изразио очекивање да ће слични омладински центри бити формирани широм Србије и да ће се по моделу Новог Сада унапређивати омладинскa политика.

 

– Ово је први објекат који смо комплетно реновирали у Кинеској четврти, а преко сто милиона динара је овде уложено уз подршку Владе Србије. ОПЕНС сада спроводи јавну набавку за унутрашње опремање, а све би требало да буде завршено око Нове године. Радови се одвијају и на другим објектима, пре свега на згради Студентског културног центра на Булевару деспота Стефана. Радићемо једно по једно, нећемо одустати од овог великог пројекта формирања Креативног дистрикта. Град наставља даљу сарадњу са ОПЕНС-ом, нисмо их лимитирали само на 2019. годину, то је наша стратегија сублимирана у њиховом програму и идеји. ОПЕНС обухвата десетине омладинских организација, удружења али и појединаца који су укључени у овај програм и концепт. Готово годину дана после европске титуле, прича се наставља и верујем да је ово добар приступ како да младе сачувамо у нашим градовима, у нашој држави. Да виде да овде имају шансу, да они одлучују о питањима која их се тичу, да нису неми посматрачи са стране. ОПЕНС је учествовао у изради Локалног акционог плана за младе, тако да смо им препустили да конципирају кључни стратешки акт за све оно што ћемо радити на пољу омладинске политике у Новом Саду. Искрено се захваљујем министру Удовичићу и његовом министарству на подршци коју смо имали претходних година. Простор Омладинског центра ће бити фантастичан, али најбитније је што ће садржај који овде буде произведен бити на највишем нивоу – нагласио  је градоначелник Вучевић.

 

Министар Удовичић је рекао да је Србија једина земља ван оквира Европске уније која је добила престижну титулу и то, како је оценио, због сарадње са омладинским организацијама и сарадње невладиног и владиног сектора.

 

– По први пут после 30 година се завршава једна зграда која је намењена само и директно младима. То је први Омладински центар у Србији, на 900 квадрата простора где ће млади моћи да се искажу, да креативно делују и да донесу додатну вредност својој држави и свом граду – закључио је Удовичић.